Francoska družba Gault & Millau, ki ocenjuje restavracije v različnih državah po svetu, je pripravila prvo izdajo svojega kulinaričnega vodnika za Slovenijo. In kdo so najboljši v naših krajih?

Kritiki mednarodno uveljavljenega kulinaričnega vodnika Gault & Millau so nenapovedano obiskali kar 130 slovenskih restavracij in najboljše postavili na svetovni kulinarični zemljevid, za kar je zaslužna priznana sommelierka in direktorica Gault & Millau Slovenija Mira Šemić

Eden najvplivnejših kulinaričnih vodnikov na svetu je znan po kuharskih kapah, ki jih podeljuje gostilnam. Gault & Millau gostilne in restavracije ocenjuje po lestvici od ene do petih kap.

Izbrali so najboljšo restavracijo, najboljšega chefa in chefinjo, najboljši mladi talent, v vodniku pa so predstavljena tudi slovenska vina ter različni izdelki po slovenskih regijah.

Na svetovnem kulinaričnem zemljevidu tudi Maribor 

Za najboljši restavraciji so razglasili Hišo Franko in Gostilno pri Lojzetu -  dosegli sta enako število točk, in sicer 17 in pol, vsaka je dobila štiri kape -, vodnikov chef leta 2019 pa je postal Igor Jagodic iz restavracije Strelec.

Šef prihodnost je kuharski boem David Vračko, ki zadnjih sedem let kuha v mariborski restavraciji Mak in je pred dnevi poskrbel za pravi preplah v stavbi Zavarovalnice Sava

Zaradi zrn maka iz njegove restavracije Mak so evakuirali 400 ljudi in celo zaprl del Cankarjeve ulice v središču Maribora. Vračko je k uradnemu dokumentu kot poklon priložil zrna maka in tako nehote povzročil pravo zmešnjavo.

Nagrada mlademu talentu leta 2019 je šla v roke mlademu kuharskemu talentu Mojmirju Marku Šiftarju, kuharica tradicije leta 2019 je Meta Repovž iz Gostilne Repovž, za prispevek k razvoju slovenske sodobne kulinarike pa so v vodniku nagradili Janeza Bratovža iz restavracije JB v Ljubljani.

Nagrada za najboljšega natakarja je šla v roke Matica Šubica iz restavracije Maxim, za najboljše kulinarično zbirališče pa so kritiki kulinaričnega vodnika Gault & Millau razglasili Odprto kuhno.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
steiermark (nepreverjen)

Ali je tudi ta "odlikovana" oz. restavracija, ki je prejela priznanje, v lasti mariborskega ludožerca? Če je potem ne grem v njo, ker sem pacifist in vegeterjanec!

Delovni migrant (nepreverjen)

Kanglerja niso odnesli radarji. Odnesla ga je Ljubljana. Radarji so bili slepilo, da so potem tudi Janšo postavili na stranski tir. Tudi Jankovič postavlja radarje pa nikom ništa. Boste tudi policaje, ki vas ustavijo na radar, vrgli iz službe? Štajerci, ne dajte se Ljubljani!

Starejše novice