Ne le poležavanje na plažah, hrvaško primorje ponuja toliko več! To je 10 idiličnih hrvaških vasic in mestec, ki jih morate obiskati še to poletje.

Najmanjše mesto na svetu, najožja ulica na svetu, hrvaški »kitajski« zid? Vse to in še več ponuja hrvaška obala! Če tudi letos dopustujete na Hrvaškem, izkoristite te ideje za izlete in si te zanimive destinacije oglejte še to poletje.

Hum - najmanjše mesto na svetu

V tem simpatičnem mestecu z dvema ulicama živi 16 prebivalcev, zaradi česar je Hum vpisan v Guinessovo knjigo rekordov kot najmanjše mesto na svetu. Mesto je bilo nekoč eno izmed pomembnejših zibelk stare slovanske pisave glagolice.

Motovun - filmsko mestece s filmsko kuliso

Osrčja hrvaške Istre ne moremo raziskovati, ne da bi obiskali Motovun. Najstarejši del mestnega jedra je obzidan z dobro ohranjenim obzidjem iz 13. in 14. stoletja, ki danes služi kot sprehajališče s katerega je lep razgled na okolico. V zadnjem času je mestece znano predvsem po letnem filmskem festivalu, ki ga je leta 1999 postavil na noge hrvaški filmski režiser Rajko Grlić.

Up and Down the hill. #motovun #mff #croatiafulloflife #filmfestival #istria

A post shared by Monika Nišević (@monicanisevic) on

Odkrijte dobro vino in najožjo ulico v Vrbniku 

Vrbnik je slikovito naselje, ki leži na vzhodni strani otoka Krk. Znamenitost kraja je knjižnica bratov »Vitezić«, v kateri hranijo več kot 15.000 neprecenljivih enot. Romantično mestece se lahko pohvali tudi z najožjo ulico na svetu. Ob obisku morate okusiti avtohtono sortno vino »vrbnička žlahtina«.

48 cm vide street #thenarroveststreetintheworld #klancic #vrbnik

A post shared by Zoltan Kramarics (@zoltankramarics) on

Grožnjan - »mesto umetnikov«

Majhno slikovito naselje v osrednjem delu Istre, ki je danes znano kot »mesto umetnikov«. Med izvajanjem projekta revitalizacije so lokalne oblasti številne zapuščene hiše preuredile v slikarske ateljeje, galerije in druge objekte namenjene kulturni dejavnosti. Tako se v Grožnjaju nahaja dvajset galerij in umetniških ateljejev, poletna mednarodna filmska šola ter Mednarodni kulturni center hrvaške glasbene mladine.

Grožnjan | Grisignano ?⛪️#istra #grožnjan #Hrvatska

A post shared by Anton Khmelev (@hmeleff) on

Roč - očarljivo srednjeveško mestece 

Naselje, v katerem je po popisu leta 2001 živelo 146 prebivalcev, leži na 355 metrov visokem griču v osrednji Istri. Majhno, a simpatično utrjeno naselje Roč, je svoj razcvet doživelo v srednjem veku, ko je na tem mestu zrasla utrdba. Obrambni stolp in del obrambnega obzidja sta na srečo ohranjena vse do današnjih dni.

#aleja glagoljasa #roč #hum

A post shared by SM (@lil_gothic_girl) on

Oprtalj in njegov srednjeveški čar

Kraj Oprtalj leži v severnem delu osrednje Istre, zgrajen pa je na mestu, kjer je stala prazgodovinska utrdba. Naselje je ohranilo staro podobo z ozkimi ulicami, malimi trgi in podhodi, nekatere hiše so vgrajene v srednjeveško obzidje. Pod naseljem stoji še znana kapela sv. Marije Malene, v kateri je leta 1471 nekatere freske naslikal Mojster Klering. iz Kopra.

Skrivnostna Brtonigla s slavnim hotelom

Brtonigla je hrvaška vasica, ki je zrasla na mestu rimskega naselja. Slovi po slikovitih gričih, odlično ohranjenih cerkvicah in kapelicah ter vinogradih in oljčnih nasadih. Tu domuje slavni družinski hotel San Rocco, ki je štiri leta zapored s kombinacijo izjemne nastanitve in odlične domače kuhinje nosil naslov najboljšega na Hrvaškem. 

#croatia #istra #brtonigla #škure

A post shared by Apartmani Oliva Fiorini (@apartmaniolivafiorini) on

Nakovana - romantična vasica Dalmacije

Nakovanj ali Nakovana je najbolj romantična vasica južne Dalmacije. Po legendi naj bi v tej vasici živeli trije bratje, kovači, stari zapisi pa jo prvič omenjajo že v 14. stoletju, kot v tistem času eno najrazvitejših naselbin na Pelješcu.

nekadasnje obitavanja ilira? #nakovana #dalmacia #village #roots

A post shared by tijananovic (@tijananovic) on

Trstenik - eno najlepših mestec na hrvaški jadranski obali

V srcih številnih popotnikov ima posebno mesto tudi Trstenik, obmorsko mestece z vsega 100 prebivalci, ki leži na središču južne obale Pelješca. Naselje si je zaradi lege in oblike priborilo naziv enega najlepših na hrvaški jadranski obali.

#yugo #trstenik #peljesac #dogincar #dog

A post shared by lny85 (@lny85) on

Ston - hrvaško mestece s »kitajskim« zidom

Za konec pa še prava izletniška poslastica. Ste vedeli, da ima Dalmacija tudi svoj mali »kitajski« zid? Ta stoji nad srednjeveškim naseljem Ston, ki je pristanišče na polotoku Pelješac. Peterokraki kamniti velikan je dolg več kot pet kilometrov, gradili pa so ga v letih 1333 do 1503, torej skoraj 200 let. Naselje je znano tudi po starih solinah in čudoviti obali.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice