V sosednji Avstriji, ki je bila dolgo časa znana kot država, ki je kadilcem prijazna, danes začne veljati prepoved kajenja v vseh gostinskih lokalih. 

STA poroča, da je avstrijski parlament že poleti potrdil zakon, ki kajenje prepoveduje na vseh javnih krajih, kjer strežejo hrano in pijačo, kar velja tudi za gasilske veselice ali zabave v šotorih. Zakon predvidena nekatere izjeme, med drugim gostinske vrtove. Prepoved pa velja tudi za vodne pipe in elektronske cigarete.

Lastniki lokalov se ne strinjajo

Doslej so se v Avstriji lahko lastniki manjših gostinskih lokalov sami odločili, ali bodo ti kadilski ali ne, večji lokali pa so morali imeti ločene prostore za kadilce.

Kritiki zakona so predvsem lastniki lokalov, ki kljub julijski odločitvi parlamenta niso obupali, a so bili doslej neuspešni. Avstrijsko ustavno sodišče je sredi oktobra zavrnilo tožbo združenja tako imenovane nočne gastronomije, ki je terjalo, da se njihove lokale izvzame iz zakona, ker da bi njihovi gostje s kajenjem pred lokali ponoči lahko motili sosede.

Za zdaj pa še ni bila sprejeta odločitev o tožbi združenja lokalov s šišami, ki prepoved izpodbijajo z utemeljitvijo, da k njim gostje pridejo le zaradi kajenja vodnih pip.

Celovit nadzor še ni določen

Zaenkrat pri sosedih ni določen celovit nadzor spoštovanja prepovedi. Po navedbah ministrstva za zdravje so za to pristojni organi, kot jih določajo zakoni o varnosti hrane in zaščiti potrošnikov, pa tudi uslužbenci za nadzor poslovanja gostinskih obratov in na koncu še delovna inšpekcija.

Kakšne so kazni?

Zagrožene globe za kršitelje so precej zasoljene. Prva prijava jih bo stala 800 evrov, najvišja zagrožena kazen ob ponovitvi kršitve pa kar 10.000 evrov.

Takojšnji pozitivni učinki

V Avstriji si od splošne prepovedi kajenja v lokalih obetajo predvsem takojšnje pozitivne učinke na zdravje, saj že v tednu dni pričakujejo 623 hospitalizacij manj.
 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
beguin (nepreverjen)

POSOJILO MED ZASEBNIMI INDIVIDUALI V 72 URAH
 
Pozdravljeni gospod / gospa
Potrebovali ste denarno posojilo med posamezniki za
soočiti se s finančnimi težavami, da bi lahko prestopil iz mrtve točke
finančna kriza, ki izzove banke, resne ponudbe za posojila, poštena
certifikat in hitro od 2000 do 80 000 EUR za obdobje od
odplačilo od 2 do 25 let se naša stopnja razlikuje za 2%.
Če želite izvedeti več o naših ponudbah, mi pišite za svoja osebna posojila
Moj e-poštni naslov: [email protected]

Starejše novice