Avstrija v četrtek odpira meje za vse sosednje države razen za Italijo.

Od jutri ne bo nobenega nadzora in omejitev pri vstopu v Avstrijo za Nemčijo, Lihtenštajn, Slovaško, Slovenijo, Češko, Madžarsko in Švico, je danes napovedal avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg. Ob tem je še priporočil državljanom, da naj dopustujejo vseeno raje v Avstriji.

Pri vstopu v Avstrijo tako ne bo zahtevana karantene, ravno tako ne bo drugih dodatnih ukrepov.

Omejitve ostajajo le glede Italije, ki pa bi lahko bila na avstrijskem seznamu za prosto prehajanje meje že naslednji teden, saj se tudi tam epidemiološka slika bistveno izboljšala.

Razmere glede koronavirusa so v Avstriji sicer precej umirjene, v zadnjem dnevu so zabeležili le dvanajst novih primerov okužb. 

Avstrija je nadzor na meji s Slovenijo, ki je notranja meja Evropske unije, uvedla še pred pandemijo, in sicer leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Slovenija je ta nadzor večkrat označila za nepotrebnega in da povzroča gospodarsko škodo.

Ljubljana je Dunaju tudi uradno predlagala vzpostavitev mešane policijske patrulje na meji z državama po vzoru mešanih policijskih patrulj z Italijo in Hrvaško, piše STA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice