Slika je simbolična (foto: Bobo).
V bližini Gradca bodo ponovno zagnali termoelektrarno na premog. Razlog za takšno odločitev je zmanjšana dobava ruskega plina.

»V Avstriji so termoelektrarne na premog zgodovina,« je leta 2020 povedal šef avstrijskega podjetja Verbund Wolfgang Anzengruber in dodal, da prihodnost pripada obnovljivim virom energije. 

Takrat so zaprli zadnjo avstrijsko termoelektrarno na premog v Mellachu v bližini Gradca. Elektrarno so nato preklopili na plin in jo uporabljali občasno. 

Na kriznem sestanku v kabinetu avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja so zdaj sprejeli odločitev, da bo termoelektrarna spet delovala na premog. 

Skrbi jih zmanjšanje uvoza ruskega plina v državo.

Pri odločitvi sledili nemškemu vzgledu

Avstrijska vlada se je v nedeljo s podjetjem Verbund dogovorila za preureditev rezervne plinske elektrarne Mellach na južnem Štajerskem, da bi lahko ponovno proizvajala električno energijo s premogom, če bi omejene dobave plina iz Rusije povzročile izredne energetske razmere.

»Zvezna vlada in energetska skupina Verbund sta se dogovorili za preureditev daljinske elektrarne Mellach (Štajerska), ki je trenutno zaprta, tako da lahko v nujnih primerih ponovno proizvaja električno energijo iz premoga (ne plina),« so sporočili iz urada predsednika vlade. 

Cilj je, da bi lahko v nujnih primerih v termoelektrarni spet pridobivali električno energijo iz premoga. Vendar bo verjetno trajalo več mesecev, preden bodo izpolnjene tehnične in kadrovske zahteve ter nabavljen premog, pravijo na avstrijskem okoljskem ministrstvu.

Odločitev o ponovnem zagonu termoelektrarne na premog so v Avstriji sprejeli po tem, ko je enak ukrep sprejela sosednja Nemčija. Ta je napovedala ukrepe za reševanje zmanjšane dobave ruskega plina, vključno s povečano odvisnostjo od termoelektrarn. 

80 odstotkov avstrijskih zalog plina prihaja iz Rusije

Kot je povedal avstrijski kancler, je njihov cilj zagotoviti oskrbo države in poudaril, da 80 odstotkov avstrijskih zalog plina prihaja iz Rusije.

»Gre za nadomeščanje manjkajočega ruskega plina z drugimi viri ali dobavitelji, da bi lahko še naprej kopičili rezerve,« je dodal.

Rusko energetsko podjetje Gazprom je v zadnjih dneh zmanjšalo dobavo plina v več evropskih držav, tudi Avstrijo.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prerok (nepreverjen)

Zaradi neumne politike, ki jo vodi EU se vračamo za dve stoletji v preteklost.

Ć (nepreverjen)

Skrajni čas, da začnemo graditi drugi blok JE. Z močjo, ki bo pokrila še butaste avstrijce in nemce.

Starejše novice