Letošnji mednarodni dan boja proti zlorabi drog, ki ga obeležujemo danes, poteka pod geslom Zdravje za pravičnost. Pravičnost za zdravje.

Združeni narodi želijo s tem poudariti, da je za učinkovito naslavljanje svetovnega problema drog nujno vključujoče in odgovorno delovanje pravosodnih, zdravstvenih in socialnih institucij, poroča STA. 

Te morajo za soočanje s sodobni izzivi na področju zlorabe drog zagotavljati celovite rešitve v skladu z mednarodnimi konvencijami o nadzoru nad drogami, obveznostmi glede človekovih pravic in cilji trajnostnega razvoja.

Zasežen kokain na rekordni ravni

Evropsko poročilo o drogah za letošnje leto kaže, da v Evropi ostaja najbolj široko uporabljana prepovedana droga konoplja, število zasegov in zaseženih količin kokaina, ki je na rekordni ravni, pa kaže tudi na vse večjo razpoložljivost te droge.

Približno 96 milijonov odraslih v starosti od 15 do 64 let v EU je že poizkusilo neko prepovedano drogo, vsako leto pa se zaradi uporabe prepovedanih drog zdravi približno 1,2 milijona ljudi, poroča STA. 

Posebni globalni problem postajajo nove droge in uporaba več drog hkrati, kar je velik problem pri zastrupitvi z drogami. Več ljudi, ki umre zaradi zastrupitev z drogami, je praviloma vzelo več drog, med katerimi je velikokrat tudi alkohol.

Med umrlimi prevladujejo moški 

V Sloveniji so v letu 2017 beležili 47 neposrednih smrti, povezanih z uporabo prepovedanih drog, kar je sedem več kot leto poprej. Trend naraščanja števila umrlih zaradi drog pa beležijo od leta 2013. Med umrlimi vsa leta prevladujejo moški, ki jih je leta 2017 bilo 33, njihova povprečna starost je bila 39,5 leta, povprečna starost žensk pa 44,6 leta, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Več sredstev za zdravljenje in represijo

Ne le v slovenskem, ampak tudi v evropskem prostoru se po opozorilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v zadnjih letih namenja premalo sredstev, sploh glede na trende na strani ponudbe, proizvajalcev drog. Slovenija je med državami, ki namenja več za zdravljenje in preprečevanje kot pa represiji.

Mednarodni dan proti zlorabi drog in nezakonitemu prometu s prepovedanimi drogami, 26. junij, ki ga obeležujemo od leta 1987, je razglasil Urad Združeni narodi za boj proti drogam in kriminalu. Združeni narodi so leta 1987 sprejeli posebno deklaracijo o zlorabi drog in nezakonitem trgovanju z drogami, s katero naj bi krepili osveščenost o nevarnostih, ki jih predstavljajo nedovoljene droge, poroča STA. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice