Medtem ko so na Kitajskem omejili promet v kar 13 mestih, da bi tako skušali zajeziti nov koronavirus, je ta že dosegel tudi Evropo.

V Franciji so namreč včeraj potrdili prvi okužbi na stari celini. Gre za osebi, ki sta se nedavno vrnili iz Kitajske, ena iz Wuhana. Po besedah francoske ministrice za zdravje imata oba okužena virusno pljučnico.

Z virusom 2019-nCoV naj bi se 48-letni bolnik z območja Bordeauxa okužil v Wuhanu, kjer je konec minulega leta tudi prišlo do izbruha, in je od četrtka v karanteni. Ob vrnitvi iz Kitajske je bil okuženi v stiku s približno desetimi ljudmi. Podobno je pri bolniku iz okolice Pariza, ki se je prav tako vrnil iz Kitajske. 

Francoska ministrica za zdravje zagotavlja, da bodo storili vse, da preprečijo nadaljnje širjenje virusa.

V ZDA že druga potrjena okužba

Prav tako morebitne primere okužb preiskujejo v Veliki Britaniji, še poroča STA. Doslej jih sicer še niso potrdili; 14 so jih že zavrnili, nekaj jih še morajo preiskati.

Morebitne primere okužb preiskujejo tudi v Veliki Britaniji, a jih doslej še niso potrdili. 14 so jih že zavrnili, a preiskujejo še nekaj primerov. O že drugem potrjenem primeru okužbe pa poročajo iz ZDA, kjer še 50 sumov v preiskavi. V Aziji so primere okužb zabeležili že v Nepalu, na Japonskem, v Filipinih, Južni Koreji, Tajvanu, na Tajskem, v Vietnamu, Savdski Arabiji, Singapurju ter Hongkongu in Macau.

Kitajci v novo leto z novim virusom

Na Kitajskem, kjer so včeraj slavili novo leto, so našteli že 26 smrtnih žrtev virusa in več kot 830 okužb.V poskusu zajeziti virus so odpovedali številna praznovanja in ognjemete, omejili so tudi potovanja v 13 mestih s skupno 43 milijonov prebivalcev.

V Wuhanu so bila ustavljena vsa potovanja izven mesta in javni transport. Ljudem pa so oblasti naročile, naj ostanejo doma. 

Ker se v mestu soočajo s pomanjkanjem bolniških postelj, je kitajska vojska tja poslala 40 svojih zdravnikov, še 405 zdravstvenih delavcev naj bi prispelo iz Šanghaja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice