Mnogi izmed njih so pustili neizbrisen pečat, ki bo zaznamoval tudi prihodnje generacije.

Leto 2022 se je poslovilo, a mnogi niso uspeli pričakati vstopa v sveže leto. Od nas so se tako poslovili mnogi znani, pa tudi tako ali drugače pomembni ljudje, ki so pustili pomemben pečat v svetu, v katerem živimo.

Letos so odšli nekateri voditelji držav, intelektualci, umetniki in ljudje iz sveta zabave, mnogi tudi precej prezgodaj. 

Geza Erniša

Geza Erniša je bil slovenski evangeličanski duhovnik in tudi prvi škof evangeličanske cerkve, na čelu katere je bil 18 let, vse dokler se ni leta 2013 odpovedal funkciji.

Bil je ugleden Prekmurec in svetovljan, tudi soustanovitelj Sveta krščanskih cerkva v Evropi, ki je bil leta 2008 v Nemčiji izvoljen v svet Svetovne luteranske zveze.

2013. mu je predsednik republike Borut Pahor za delovanje v evangeličanski cerkvi podelil srebrni red za zasluge. 

Marlenka Stupica

Bila je akademska slikarka in velja za eno najpomembnejših slovenskih ilustratork. V izjemno plodni karieri je sodelovala z Mladinsko knjigo ter revijama Ciciban in Cicido, snovala pa je tudi osnutke za lutke in scene pri Lutkovnem gledališču Ljubljana.  

Svoje znanje in veščine je pogosto izpopolnjevala v tujini, z ilustracijami pa je obogatila več kot 100 otroških knjig in slikanic.

Se morda spomnite Trnuljčice in Sneguljčice bratov Grimm, Mehurčkov Otona Župančiča, Pike Nogavičke Astrid Lindgren, Collodijevega Ostržka, Krojačka Hlačka Leopolda Suhodolčana in mnogih drugih večnih del?

Prejela je veliko priznanj in nagrad, naj omenimo Levstikovo nagrado za življenjsko delo (1999) in Prešernovo nagrado za življenjsko delo in bogat ustvarjalni opus (2013).

Leta 1994 je dobila tudi veliko mednarodno priznanje, saj je  bila uvrščena na častno listo IBBY, ki združuje izjemne umetnike s področja otroške literature. 

Kraljica Elizabeta II.

Kraljica Združenega kraljestva in držav Commonweattha se je poslovila po več kot 70 letih na prestolu. Bila je najdlje vladajoča britanska monarhinja vseh časov.

Formalno je vladala 128 milijonom ljudi, kot vodja Skupnosti narodov pa je »poveljevala« skoraj dvema milijardama.

Pri 13 letih je spoznala svojega bodočega moža princa Filipa Grškega in Danskega, bratranca v drugem kolenu, s katerim se je pri 21 letih poročila.

Med drugo svetovno vojno se je pridružila vojski, kjer je sodelovala kot voznica in mehaničarka v pomožnih teritorialnih enotah ‒ je edina ženska članica kraljeve družine, ki je opravila vojaško usposabljanje. Vse do smrti je uživala visoko priljubljenost.

Lado Kralj

Lado Kralj je bil slovenski literarni in gledališki kritik, profesor, urednik, dramaturg, pisatelj in prevajalec. Težišče njegovega dela je bila med drugim dramatika v svetovni literaturi od antike pa vse do danes, bil pa je tisti, ki je postavil temelje teorije drame.

Kralj je nekaj časa deloval celo kot umetniški vodja Drame SNG Ljubljana, pomembno pa je bil vpet v delovanje gledaliških festivalov širom Jugoslavije.

Za svojo zbirko kratke proze Kosec koso brusi iz leta 2010 je prejel nagrado za najboljši prvenec in fabulo, podpisal pa se je pod premnoga znanstvena dela. Med številnimi nagradami, ki so romale v njegove roke, je bila tudi tista za življenjsko delo ‒ leta 2020 mu jo je podelilo Društvo gledaliških kritikov in teatrologov.

Jerry Lee Lewis

Rodil se je v revni družini, starša pa sta zastavila farmo, da sta mu lahko kupila klavir. Mati je upala, da bo nekoč prepeval pobožne pesmi, a je mladi Lewis že hitro raje stopal po svoje. Izgnan je bil iz cerkvenega zbora, ker je znano »božjo« pesem predelal v boogie woogie različico.

Velja za začetnika rock'n'rolla, ultrahit Great Balls of Fire pa mu je prinesel mednarodni uspeh. Mnogi so verjeli, da bi lahko Elvisu Presleyju prevzel slavo, če ne bi bil tako pogosto vpet v škandale in naklonjen narkotikom.

Priljubljenost mu je drastično padla, ko se je poročil s svojo 13-letno sorodnico, a se ni še niti ločil od predhodne soproge, vzpenjati pa se je ponovno pričela šele od 60. let naprej. O njegovem življenju je posnet tudi biografski film, on sam pa je bil aktiven praktično do poslednjih dni.

Boris Pahor

Umrl je maja v neverjetnem 109. letu starosti. Pahor velja za enega najpomembnejših slovenskih zamejskih pisateljev, je pa tudi eden najbolj prevajanih slovenskih avtorjev ‒ njegova dela so prevedena celo v katalonščino in esperanto.

Njegov najpomembnejši roman je nedvomno Nekropola, delo, ki ga najuglednejša evropska mednarodna literarna kritika v Evropi in ZDA uvršča med svetovne klasike 20. stoletja.

V svojih delih je pogosto obravnaval grozote nacističnih taborišč, znan pa je bil tudi kot zagovornik nacionalnosti, ki mu je pomenila primarno socialno identiteto.

Pahor je bil večkrat predlagan tudi za Nobelovo nagrado. Ob svoji smrti je bil najstarejši živeči Slovenec moškega spola.

Mihail Gorbačov

V letošnjem letu se je poslovil tudi zadnji voditelj Sovjetske zveze in hkrati eden najvplivnejših politikov minulega stoletja. Čeprav si je prizadeval za ohranitev Sovjetske zveze, je po nesreči v Černobilu dojel, da so potrebne reformne spremembe.

Prizadeval si je za omejitev jedrskega orožja, njegova politika t. i. glasnosti pa je omogočila večjo svobodo govora in tiska.

Nad njim je bil leta 1991 izveden avgustovski puč, ki pa je bil neupešen. Kmalu zatem je Sovjetska zveza razpadla, Gorbačov pa je odstopil s položaja in ustanovil svojo fundacijo. Prispeval je h koncu hladne vojne, za kar je prejel tudi Nobelovo nagrado za mir.

Pelé

Brazilčeva zgodba o uspehu se je pričela podobno kot mnoge: rasel je v revščini, a imel je poseben (nogometni) talent. Njegov oče je zgodaj opazil, da ima nadarjenega sina, zato ga je učil igrati z levo nogo, da bi bil z njo enako spreten kot z desno. Pelé se je s svojimi predstavami kmalu zavihtel na sam nogometni vrh in obveljal za najboljšega nogometaša vseh časov.

Za brazilsko reprezentanco je odigral 92 tekem in dosegel 77 golov, kar trikrat pa je celo osvojil naslov svetovnega prvaka (1958, 1962, 1970). V celotni karieri je na 1363 tekmah zadel neverjetnih 1281-krat.

Eden in edini Pelé poleg mnogih rekordov, ki jih še zmerom drži v svojih rokah ‒ najmlajši strelec zadetka v finalu svetovnega prvenstva, najmlajši svetovni prvak, osemkratni strelec na eni tekmi, 127 zadetkov v enem samem koledarskem letu ‒ ostaja prav gotovo za vedno zapisan v srcih mnogih ljubiteljev nogometa.

Maxi Jazz

Angleški glasbenik s pravim imenom Maxwel Fraser je bil najbolj znan kot pevec britanske zasedbe Faithless, v kateri je v glavnem deloval v letih od 1995 do 2011.

Veljal je za odličnega tekstopisca in človeka, ki se je znal s svojo modrostjo dotakniti življenj drugih. 

Vivienne Westwood

Upornica do poslednjega diha ‒ bila je (in bo) legendarna britanska modna ikona, ki so jo častili mnogi, celo britanska kraljica ji je že daljnega leta 1992 podelila naziv dame.

Modna oblikovalka, ki se je na veliko spogledovala s pankom 70. let, narekovala modne smernice in vplivala na mnoge generacije (oblikovalcev), je nekoč oblačila tudi skupino Sex Pistols ‒ z njihovim menedžerjem je nekaj časa celo »potovala« po zasebni in poslovni poti.

Na kolena je spravila ves modni svet, odločno stopala po svoje in navdihovala na vsakem koraku.

Aki Rahimovski

Le kdo ga ni poznal? Vokalist zagrebške pop rock zasedbe Parni valjak se je pričel z glasbo intenzivno ukvarjati že kot najstnik, ko je deloval tudi v skupinah Krvna Braća in Grupa Vakuum.

Parni valjak je bil nekakšen zagrebški odgovor na skupino Bijelo dugme, člani pa so od leta 1975 izdali kar 19 studijskih plošč. Rahimovski je bil pravi zaščitni znak skupine, zadnje obdobje svojega življenja pa je preživel v Sloveniji, kjer je živel s partnerko.

Papež Benedikt XVI.

Nekdanji papež Benedikt XVI. je umrl v svoji rezidenci v Vatikanu, star 95 let, skoraj desetletje po tem, ko je odstopil zaradi slabega zdravja. Nemec Joseph Ratzinger bo ostal v zgodovini zapisan kot eden redkih in prvi po več stoletjih, ki je odstopil s položaja.

Bil je osmi Nemec na sedežu poglavarja Katoliške cerkve, veljal pa je za zagovornika zelo konservativnih stališč Cerkve. Od svojega odstopa je živel odmaknjeno v samostanu Matere Cerkve v Vatikanu, v hiši z lastno kapelo, lepim razgledom na kupolo bazilike svetega Petra in zaščiten pred mestnim vrvežem Rima.

Letos so se poslovili tudi ...

V letošnjem letu so se za zmerom poslovili še premnogi znani obrazi, tako nekdanji japonski premier Šinzo Abe, Ivana Trump, igralec Radko Polič Rac, član zasedbe Faraoni Enzo Hrovatin, politik Ivo Hvalica, športni novinar Miha Žibrat, kantavtor Marko Brecelj, slovenski skladatelj Jakob Jež, slikar France Slana, jezikoslovec Tomo Korošec, avtor slovenskih popevk Jure Robežnik, fotograf Joco Žnidaršič, slikar Vinko Hlebš, član akrobatske skupine Dunking Devils Peter Kokalj, igralec Ray Liotta, igralka in pevka Olivia Newton-John, glasbenik Massimo Savić, igralec Sidney Poitier, modni oblikovalec Thierry Mugler, vplivnež v modni industriji André Leon Talley, bobnar skupine Foo Fihgters Taylor Hawkins, igralec James Caan, igralka Anne Heche, japonski oblkovalec Issey Miyake, raper Coolio, zvezdnik filmov o Harryju Potterju Robbie Coltrane, pevka Irene Cara, glasbenik Aaron Carter, pevec skupine Nazareth Dan McCafferty, kulinarična blogerka Julie Powell, Igralka Kirstie Alley, Picassova hči Maya Ruiz-Picasso, igralec Bob Saget, igralec Fred Ward, literarni zgodovinar in urednik Kajetan Gantar ter mariborski profesor in oče hrvaškega premierja Mario Plenković.

Našteli smo jih nekaj, zagotovo pa bodo ti in še mnogi drugi navdihujoči ljudje ohranili svoje posebno mesto v srcih mnogih.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Putin proti Ze… (nepreverjen)

24sata/zelenski-imamo-informacije-da-rusija-planira-dugotrajni-napad

Starejše novice