Današnji svetovni dan možganske kapi letos z namenom ozaveščanja poteka pod geslom Naj se možganska kap ne zgodi tebi.

V Združenju bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije so opozorili, da je možganska kap še vedno v porastu, čeprav bi jo lahko uspešno preprečevali.

Po poročanju STA možganska kap pri nas letno prizadene več kot 4.000 ljudi oziroma več kot deset vsak dan.

Gre za bolezen, ki lahko pusti trajno ohromelost telesa, motnje govora, vida, sluha, požiranja ali ravnotežja. Lahko vzame spomin, možnost razmišljanja, koncentracije, povzroča utrujenost in depresijo.

Dejavniki tveganja so podobni kot pri drugih srčno-žilnih boleznih, zato svetujejo zdravo prehrano in telesno aktivnost petkrat na teden od 20 do 30 minut. Najpomembnejši dejavnik tveganja je povišan krvni tlak, drugi zelo močan dejavnik tveganja je atrijska fibrilacija oziroma trepetanje srca.

Prepoznajte znake možganske kapi

Znaki GROM pomenijo govor, saj bolnik molči ali nerazumljivo govori; roko, ki ob kapi nenadoma ohromi; obraz, na katerem je ustni kot povešen; in minute, ki so pri kapi zelo pomembne, saj šteje vsaka. Ko opazimo te znake, je takoj nujno poklicati rešilca.

V Evropi do leta 2035 pričakujejo porast možganske kapi za tretjino, število preživelih s trajnimi posledicami pa naj bi naraslo na več kot 4,5 milijona, je za STA dejal Matija Zupan z nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Posebej pomembno je zavedanje, da lahko s poznavanjem in zdravljenjem preprečimo več kot 80 odstotkov možganske kapi, pri večini bolnikov pa lahko predvsem s hitrim prepoznavanjem in ukrepanjem omilimo njene posledice.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice