Tudi lepotna tekmovanja niso več, kar so bila. Na izboru najlepše kamele v Savdski Arabiji so diskvalificirali dvanajst živali zaradi uporabe botoksa.

Tako imenovani King Abdulaziz Camel Festival v okolico Riada vsako leto pritegne množice ljudi, ki si na 28-dnevnem dogodku ogledajo vrsto zabavnih dogodkov. 

Prav vsi se vrtijo okoli prepoznavne grbaste živali, ponujajo pa tudi možnost za zaslužek. 

Nagrade v skupni vrednosti več kot 57 milijonov dolarjev med drugim podeljujejo za dirke s kamelami, dresuro, umetnine na kameljem kožuhu, ter najboljše fotografije dromedarjev.

Na stojnicah prodajajo številne spominke, v muzeju so zbrani peščeni kipi živali v naravni velikosti, medtem ko živalski vrt na ogled postavi najmanjše in največje predstavnike kamelje vrste. Poskusite lahko celo njihovo mleko ali si ogledate tekstile iz kameljih dlak.

Festival sicer slovi predvsem po svojem lepotnem izboru za kamele, ki ponuja bogate nagrade. Konkurenca je seveda huda in tako marsikoga zamikajo stranpota. 

Na grbo so si nakopali jezo sodnikov

Toda pri izboru veljajo stroga pravila. Priročnik za lastnike kamel, ki so ga organizatorji tekmovanja izdali lani, namreč izrecno prepovedujejo uporabo določenih izdelkov in preparatov za izboljšanje videza tekmovalcev.

Injiciranje snovi v ustnice, britje in barvanje kožuha oziroma kakršenkoli odmik od naravne podobe živali tako tako nikakor niso dovoljeni.

Kljub temu pa je nekaj udeležencev letos poskusilo svojo srečo. Videz svojih lepotic so skušali izboljšati z botoksom in za to bili kaznovani. Poskus goljufije se je namreč končal z diskvalifikacijo kar dvanajstih kamel.

Festival v vzponu

Da so glavne zvezde dogodka prav kamele, ni presenetljivo, saj so simbol Savdske Arabije. Medtem ko so nekdaj bile nujne za preživetje tamkajšnjih prebivalcev, danes predstavljajo predvsem vir zabave in zaslužka. 

To so se odraža tudi na priljubljenosti omenjenega festivala, ki je letos še pred zaključkom zabeležil kar 300.000 obiskovalcev.

K njegovi prepoznavnosti pa je v zadnjih letih bistveno prispevala tudi Savdska kraljeva družina, ki ob družbenih reformah poseben poudarek namenja kulturni dediščini. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice