Veseli december je tu. Kam pa je šla tradicija?

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Veseli december je tu. Kam pa je šla tradicija?

Se vse od začetka decembra pa do božiča ta praznični duh že porazgubi?

Veseli december je tu. Kam pa je šla tradicija?
  • Veseli december je tu. Kam pa je šla tradicija? Veseli december je tu. Kam pa je šla tradicija?

Do božiča nas sicer loči še nekaj dni, čeprav bi glede na vso okrasitev in postavljena božična drevesca že konec novembra oziroma na začetku decembra, lahko rekli, da se je tisti najlepši čas v letu začel že pred tedni.

V trgovinah praznično vzdušje že novembra

Trgovine so božične izdelke na svoje police postavile že na začetku novembra. V tej dobi industrije potrošništva se tudi božična drevesca postavljajo že na začetku decembra ali še prej. To je značilno predvsem za trgovske centre, saj želijo tako spodbuditi prodajo novoletnih daril.

Kaj je pa s tradicijo? 

A očitno ta trend zgodnjega okraševanja vedno bolj prihaja tudi v naše domove. Poleg tega, da si številni posamezniki domove okrasijo že na začetku decembra, si vedno več ljudi tudi božična drevesca postavi zelo zgodaj. Kaj je pa s tradicijo? Saj verjetno ni naključje, da se božično drevesce postavlja ravno 24. decembra.

Božično drevesce del božične simbolike 

Božič je tradicionalni praznik v cerkvenem koledarju, ki ga v katoliških in protestantskih krogih praznujejo 25. decembra kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa. Za to se na predvečer božiča postavljajo jaslice, ki prikazujejo biblični dogodek Jezusovega rojstva. Del božične simbolike seveda predstavlja tudi božično drevesce, pravijo strokovnjaki. 

Zimzeleno drevesce predstavlja ogenj življenja, ki ne ugasne niti v najtežjih časih. Simbolizira življenje in upanje, v krščanski veri pa predstavlja tudi Jezusovo rojstvo.

Zato se božično drevesce postavlja na predvečer božiča, podre oziroma pospravi pa se 6. januarja na praznik svetih treh kraljev.

A kot kaže ljudje vedno manj dajo na tradicijo, saj si božična drevesca postavijo že zelo zgodaj, predvsem z namenom, da bi si pričarali praznični duh. Ampak, a se od začetka decembra pa do božiča, potem ta praznični duh že ne porazgubi?

Kdaj postavljate božično drevesce?

Uredništvo
torek, 20 December, 2016 - 08:29 Osveženo: 20. December 2016 - 11:49

Soustvarjaj

Komentarji

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.