Naravna kozmetika je med potrošniki vedno bolj priljubljena, zanjo so tudi pripravljeni plačati več. Pa jo sploh prepoznate?

Predpisov, ki bi enotno urejali področje označevanja naravne kozmetike, ni, zato tudi ni jasnih pogojev, ki bi določali, kakšna mora biti sestava kozmetičnih izdelkov, na kakšen način morajo biti izdelani in celo v kakšni embalaži morajo biti, da bi jih lahko proizvajalci označili kot `naravne´ ali `ekološke´, pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

V pomoč določeni certifikati

Potrošnikom, ki želijo izbirati naravno kozmetiko, so tako lahko v pomoč predvsem določeni certifikati. A tudi izbira s pomočjo certifikatov, ni vedno preprosta, saj je samo na evropskem trgu približno 30 (bolj ali manj zanesljivih) certifikatov.

Nekateri certifikati so zelo razširjeni, a ne najbolj `strogi´. pojasnjuje Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja:

»Kljub razlikam v zahtevah, pa je glavnini certifikatov skupno, da je uporaba sestavin kot so sintetični konzervansi, mineralna olja in silikoni, polietilen glikoli (PEG), sintetična barvila in dišave ter gensko spremenjeni organizmi prepovedana.«

VIR: Zveza potrošnikov Slovenije

Najpogostejši »triki« proizvajalcev Proizvajalci poskušajo potrošnike na različne načine prepričati, da posežejo po njihovih izdelkih. Ker na področju naravne in ekološke kozmetike ni jasnih pravil, je prostora za različne »kreativne« rešitve veliko:

  • Bio´ v imenu izdelka: Navedba `bio´ ni prepovedana, čeprav izdelek nima katerega izmed certifikatov, ki označujejo ekološko kozmetiko.
  • Z zeleno barvo embalaže, slikami cvetov in listov blagodejnih rastlin ali sadja ter z izrazi `herbal´ ali `natur´ v imenu proizvajalci namigujejo, da so v izdelku sestavine naravnega izvora.
  • Veliki napisi `brez´: Če je izdelek na primer `brez silikonskih olj´ ali `brez parabenov´, še ne pomeni, da je naraven.
  • Naravna voda´: Več vode, bolj naravno? Po standardu ISO lahko proizvajalci dodano vodo, ki jo vsebuje večina kozmetičnih izdelkov (najdete jo na seznamu INCI kot Aqua in je največkrat kar na prvem mestu), označijo kot naravno sestavino. Tako smo na izdelku, ki je vseboval 63 % vode, prebrali trditev posebej domiselnega proizvajalca, da je "97 odstotkov sestavin naravnega izvora".

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice