Nikjer na svetu včeraj ni padlo toliko dežja kot v Zadru.

Orkan Irma je do ponedeljka zvečer prešel ameriško zvezno državo Florida po vsej njeni širini in za seboj pustil razdejanje, ki ga bodo še dolgo odstranjevali. Precej dela pa imajo z odstranjevanjem posledic obilnega deževje tudi naši južni sosedje. Močno deževje je včeraj po poročanju hrvaških medijev »potopilo« Zadar, potem ko je v dveh urah padlo dvakrat več dežja od celomesečnega povprečja.

Po podatkih meteorološke postaje Zadar je med 8. in 10. uro zjutraj padlo približno 190 litrov dežja na kvadratni meter, kar je več kot dvakrat več od povprečnih mesečnih padavin, ki znašajo 98 litrov na kvadratni meter.

Nikjer na svetu včeraj, niti med divjanjem orkana Irma, ni padlo toliko dežja kot v Zadru, poroča Indeks.hr.

Poplave so zajele številne stanovanjske objekte, bolnišnico, šole, vrtce in trgovski center, vozila so obtičala. Tudi na parkiriščih je videti avtomobile, ujete v vodi, ki dosega okna na vratih osebnih vozil. Ponekod je bil odpovedan popoldanski pouk, v nekaterih mestnih soseskah so ostali brez elektrike.

S podobnimi težavami so se soočali tudi drugod po Dalmaciji.

V Ninu razglašeno izredno stanje

Mestne oblasti so v Ninu razglasile izredno stanje, domačine pa zaprosile naj ne zapuščajo domov, če to ni nujno potrebno. Prav tako so zaradi varnostnih razlogov odsvetovale koriščenje prometa. 

Tako so katastrofalne poplave v Ninu videti iz ptičje perspektive.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice