Ne boste verjeli, kako se Madžari zabavajo na zamrznjenem jezeru Balaton.

Zamrznjena jezera pri nas večinoma služijo kot naravna drsališča, nekateri pa se na led podajo celo z vozili, kar je sicer prepovedano. Medtem ko se pri nas domišljija in ustvajalnost pri tem ustavi, znajo Madžari zamrznjeno jezero izkoristiti še veliko bolj, kot zgolj za drsanje. Iz ledu so na primer naredili ledeno račko in ledeni vrtiljak.

Več kot tisoč ljudi čez jezero

Na petkilometrsko pot čez zamrznjeno jezero med Badacsonyem in Fonyodom se je podalo več kot tisoč ljudi. Nekateri so se na pot odpravili peš, drugi z drsalkami, otroci pa celo s sankami.

Postavili ledeno račko

Nekoliko vzhodneje, v kraju Balatonlelle pa so poskrbeli za drugo vrsto zabave. Led, ki ga je na Balatonu v izobilju, je umetnik Zsolt M. Tóth uporabil za izdelavo velike ledene skulpture. Iz ledenih kock je z asistenti ustvaril ogromno ledeno račko, ki meri osem metrov v premer ter tri metre v višino. Za izdelavo ledene skulpture so porabili dva dni.

Naredili ledeni vrtiljak

Organizatorji so za veliko navdušenje obiskovalcev in spletnih uporabnikov poskrbeli tudi z ledeni vrtiljakom. V led, ki prekriva Balaton, so z motorno žago vrezali ogromen krog ter ob obodu odstranili led. V ledeni krog so nato namestili motor za čoln, ki vrti ledeno ploskev in vse, ki na njej stojijo. Tovrstnega podviga na Balatonu niso izvedli prvič, podoben vrtiljak so ustvarili že lani.

Z zabavo na ledu se da tudi služiti

Od naših vzhodnih sosedov pa se lahko tudi marsikaj naučimo. Prireditev, ki je pritegnila številne obiskovalce, je imela pokrovitelje. Med večjimi so bili proizvajalec motornih žag, s katero so rezali led, in uvoznik žganih pijač, s katerimi so se obiskovalci pogreli v mrzlem vremenu. Seveda so na prizorišču prodajali tudi kuhano vino, čaj, prigrizke in drugo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice