Pri naših sosedih sicer ni možno legalno dobiti orožja vojaškega porekla, toda novinar zagrebškega časnika se je odločil, da to teorijo preveri v praksi.

V luči morilskega pohoda v Splitu, ko je 25-letnik z avtomatskim orožjem pokončal tri osebe, se je novinar časnika Jutranji list odločil, da bo preizkusil, kako hitro lahko pride do nakupa avtomatskega orožja, ki je sicer prepovedano.

Do orožja prišel v 48 urah

Novinar je najprej srečo poskusil na Facebooku, ampak njegove objave ni nihče resno jemal, nato se je pa odločil, da bo s prijatelji in s pomočjo stikov poiskal osebe, preko katerih bi morda lahko prišel do potencialnih prodajalcev orožja.

Ti se na klice in SMS sporočila niso odzvali, zato se je bil primoran z njimi srečati osebno.

Po prvih neuspešnih poskusih se je sestal z moškim, ki sicer naj ne bi imel kriminalnega ozadja, ampak pač »nabavlja stvari«. Mož mu je dejal, da mu bo kalašnikovko uredil že naslednji delovni dan in priznal, da ima doma 20 brzostrelk še iz časa vojne na Hrvaškem. Pričakoval je, da jih bo nekoč potreboval za novo vojno ali za prodajo.

Za kalašnikovko odštel 600 evrov

Novinar je pred samim nakupom obiskal državno tožilstvo in policijo ter jih obvestil, da bo kmalu posedoval nezakonito orožje. Mož se mu je zares naslednji dan oglasil in ga odpeljal do garaže v Karlovcu, kjer so bile shranjene kalašnikovke srbske proizvodnje. Novinar se je »preprodajalcu« predstavil in pojasnil svoje početje, ta mu je pa povedal, da ga to ne skrbi, saj naj bi vedel zanj. Novinarja je prosil le, da se prikrije njegovo ime in ne objavi fotografij. 

Po primopredaji orožja in denarja, za avtomatsko orožje je odštel okroglih 600 evrov, se je moški odpeljal, novinar pa je poklical policijo in prijavil ilegalno orožje. Postopek predaje ilegalnega orožja policiji je prav tako zelo enostaven, saj ni treba dati nobenega osebnega podatka ali podpisati dokumenta o predaji orožja. V njegovem primeru je šlo za anonimnega državljana, ki je storil družbeno koristno delo, navaja novinar, po poročanju STA.

Novinar je v eksperimentu želel prikazati, kako je enostavno priti do orožja na Hrvaškem, ki se potem lahko uporabi tudi v takšnih tragičnih dogodkih. Splitska policija naj bi sicer še vedno preiskovala okoliščine splitske tragedije, predvsem to, kako je morilec Filip Zavadlav prišel do kalašnikovke, s katero je sredi belega dne ubil tri osebe, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jelko (nepreverjen)

Prodaja orožja je v Sloveniji zapisana v pravosodnih aktih in je nedotakljiva !

Starejše novice