300-metrski teleskopski krožnik, znan iz številnih filmov, je dočakal neslavni konec ...

Observatorij Arecibo je s premerom krožnika dolgih 53 let držal rekord največjega teleskopa na svetu. Po dveh poškodbah, ko sta v razponu nekaj mesecev počila podporna kabla, je ameriška Nacionalna znanstvena fundacija, ki je lastnica teleskopa, 19. novembra sporočila, da bo zaradi varnostnih razlogov teleskop razmontirala.

1. decembra so je preostanek podpornih kablov strgal in zrušil radijski sprejemnik na krožnik. Poškodovan ni bil nihče.

Nadzorne kamere so ujele razdejanje ...

Impresivno stvaritev so po velikosti prehiteli šele leta 2016, ko so na Kitajskem odprli podobni teleskop, a z večjim premerom krožnika. Arecibo je bil ključni inštrument pri mnogih znanstvenih dognanjih s področja astronomije, med drugim so tam študirali hitro vrteče ostanke zvezd, znane kot pulsarji, dognanja pa so bila nagrajena z Nobelovo nagrado za fiziko leta 1993.

Velikanski krožnik je ponujal spektakularno kuliso v mnogih filmov, verjetno je najbolj znana tista iz otvoritvene scene Zlato oko (Goldeneye), prve bondiade, v kateri se je kot agent 007 predstavil Pierce Brosnan.

Leta 1997 so za javnost odprli stalno razstavo, na kateri obiskovalci spoznavajo zgodovino in dosežke astronomije. Pričakuje se, da bo center za obiskovalce ostal odprt.

Nacionalna znanstvena fundacija je že sporočila, da bodo znanstveniki nadaljevali delo v bližnjih poslopjih in bodo poskušali zgraditi močnejši teleskop v bližini – seveda, če jim ameriški kongres odobri potrebna finančna sredstva.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice