Animacija, ki so jo naredili v ameriški vesoljski agenciji NASA, nazorno prikazuje rast temperatur po svetu.

Ameriška vesoljska agencija NASA je pred kratkim objavila animirani posnetek, ki prikazuje spremembo povprečnih temperatur v posameznih zemljepisnih širinah od leta 1900 do leta 2016. Posnetek zelo nazorno prikazuje, kako se je povprečna temperature dvignila v vseh zemljepisnih širinah, a daleč najbolj v severnem polarnem krogu. Povprečna temperatura v območju med 46. vzporednikom in severnim tečajem se je dvignila za več kot 3 stopinje Celzija.

Severni tečaj ima v primerjavi z Južnim tečajem milejše podnebje. Razlog za to je njegova lega. Severni tečaj namreč leži na nadmorski višini 0 metrov, nahaja pa se sredi oceana, ki deluje kot zbiralnik toplote. Za razliko od njega leži južni tečaj na nadmorski višini okoli 2800 metrov in sredi velike kopenske mase.

Zimske temperature v januarju se gibljejo med –43 stopinj Celzija in –26 stopinj Celzija, povprečna temperatura pa je okoli –34 stopinj Celzija. Poletne temperature v mesecih juniju, juliju in avgustu pa se povprečno gibljejo okoli ledišča (0 stopinj Celzija). Najvišja izmerjena temperatura na Severnem tečaju je bila 5 stopinj Celzija.

Vir: Wikipedia

Osmi najmanjši obseg ledu od leta 1979

NSIDC, ameriški center za preučevanje snega in ledu, je v začetku oktobra sporočil, da so v letošnjem septembru, ko se je končalo poletje oziroma sezona taljenja, namerili osmi najmanjši obseg arktičnega ledu od leta 1979, ko so pričeli izvajati meritve. Površina ledene plošče, ki prekriva Arktični ocean, je 13. septembra merila vsega 4,87 milijona kvadratnih kilometrov. Najnižjo površino ledu so sicel izmerili leta 2012, ko je ta merila le 3,41 milijona kvadratnih kilometrov.

Graf prikazuje površino ledene ploskve v Arktičnem oceanu po letih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice