Pred vrati je Pesem Evrovizije 2023 (vir: EBU/ Sarah Louise Bennett).
V liverpoolski areni se zvečer s prvim polfinalom začenja letošnja evrovizijska zgodba. Na nastop Joker Out bomo morali še malo počakati, bo pa nastopila kontroverzna hrvaška zasedbo Let 3. Pred začetkom smo pripravili kratek vodič po letošnji Evroviziji.

Le nekaj dni po tem, ko so v Londonu sklenil obredni del kronanja britanskega kralja in kraljice, bodo v Združenem kraljestvu 'okronali' še zmagovalca Evrovizije. 

Evrovizijska vročica v Liverpoolu, ki slovi po nogometu in legendarnih Beatlih, se vse bolj stopnjuje. Že danes zvečer se bo odvil prvi polfinalni izbor. 

67. Izbor za Pesem Evrovizije bo postregel s tremi glasbenimi večeri, na katerih se bo skupaj pomerilo 37 sodelujočih držav. Prvim bomo lahko prisluhnili že danes, ob 21.00. V četrtek, 11. maja,  sledi še drugi polfinalni izbor, veliki finale bo na sporedu v soboto, 13. maja. 

Evrovizijsko občinstvo bodo skozi tri večere, ki potekajo pod sloganom 'Združeni v glasbi' popeljali štirje voditelji. Oba polfinalna izbora bodo vodile pevka in žirantka britanskih talentov Alesha Dixon, igralka Hannah Waddingham in ukrajinska pevka Julia Sanina. Vodenje finala bo prevzel televizijski voditelj in komik Graham Norton. 

Skupina Joker Out bo nastopila v četrtkovem polfinalu (vir: EBU/ Sarah Louise Bennett).

Evrovizijska karavana v Liverpool namesto v Ukrajino

V nedeljo se je s sprehodom nastopajočih po več kot 100 metrov dolgi turkizni preprogi slavnostno otvoril teden Evrovizije. Tega bo letos devetič v zgodovini gosti Združeno kraljestvo. Nazadnje je bilo glasbeno tekmovanje na Otoku leta 1998, ko je v Birminghamu slavila izraelska predstavnica Dana International.

Lani je evrovizijska krona sicer pripadla ukrajinski zasedbo Kalush Orchestra s skladbo Stefania, a je prvič v zgodovini organizacijo Evrovizije preprečila vojna. To je skupno osmič, da tekmovanja ne gosti država zmagovalka. 

Slovenski predstavniki, katerih oprave bo na evrovizijskem odru krasila idrijska čipka, so se na preprogi prikazali v nekoliko bolj sproščenih, rockerskih oblačilih (vir: EBU/ Chloe Hashemi).

Joker Out v boj na drugem predizboru

'Velikih pet', torej Nemčija, Francija, Italija, Španija, Velika Britanija, ima že zagotovljeno mesto v finalu, prav tako je v finale že uvrščena lanska zmagovalka Ukrajina. 

V današnjem izboru se bodo za deset mest v finalu potegovali predstavniki petnajstih držav. Nastopili bodo: Norveška, Malta, Srbija, Latvija, Portugalska, Irska, Hrvaška, Švica, Izrael, Moldavija, Švedska, Azerbajdžan, Češka, Nizozemska in Finska. 

Slovenski predstavniki bodo s pesmijo Carpe Diem nastopili v četrtek. 

Letošnja novost je, da bodo finaliste predizborih določilo izključno telefonsko glasovanje. Končni razplet v finalu bodo, tako kot smo že navajeni, odločili glasovi nacionalnih žirij in glasovi po telefonu.

Na evrovizijskih stavnicah vodi nekdanja švedska zmagovalka, kako kaže Joker Out? 

Evrovizijske stavnice letos na vodilna mesta postavljajo nordijske države. Trenutno najbolje kaže pesmi Tattoo in švedski predstavnici Loreen, ki je na Evroviziji že slavila. To ji je uspelo leta 2012 s pesmijo Euphoria. 

Vse bolj se ji približuje 29-letni finski predstavnik Käärijä s pesmijo Cha Cha Cha. Nato sledijo Francija, Ukrajina, Španija in Norveška.

Slovenci v izbor pošiljamo trenutno najbolj vročo slovensko zasedbo Joker Out. Ta se je priprav na evrovizijski nastop lotila z močno promocijo, česar se naši dosedanji predstavniki niso posluževali. Obiski več evropskih držav in številni nastopi so se jim obrestovali, saj so se na stavnicah povzpeli iz dna do 18. mesta. 

Dve mesti pred njimi, na 16. mestu, so kontroverzni hrvaški predstavniki Let 3. Reška skupina je  znana po provokativnih in družbeno kritičnih besedilih ter nenavadnih opravah. Njihov šokantni nastop na hrvaškem izboru je močno odmeval po družbenih omrežjih, ekscentrični nastop obljubljajo tudi v Liverpoolu.

Vodilno mesto na stavnicah zavzema Švedska (vir: EBU/ Chloe Hashemi).
Finec Käärijä se na stavnicah približuje švedski predstavnici (vir: EBU/ Chloe Hashemi).
Norveški izvajalki Alessandri stavnice obetajo visoko uvrstitev (vir: EBU/ Chloe Hashemi).
Rečani Let 3 uvrstitev v finale lovijo s kontroverzno skladbo Mama ŠČ (vir: EBU/ Chloe Hashemi).

Organizatorji obljubljajo dih jemajočo razsvetljavo 

Po poročanju britanskega BBC-ja bo letošnji evrovizijski oder pokazal, »kako lahko glasba preseže meje in združi ljudi«. 

Organizatorji so v liverpoolski areni postavili oder s kar 140 tonami jeklene podporne konstrukcije, namestili so 12,87 kilometra kablov za razsvetljavo, zvok, video in posebne učinke. Oder, ki ponazarja objem, bo segal vse do gledalcev, ki bodo sedeli ob straneh.

Liverpoolska arena sprejme 11 tisoč gledalcev, vstopnice pa so kljub visoki ceni – zanje je bilo treba odšteti tudi do 350 evrov – pošle v pičle pol ure. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ovi (nepreverjen)

...no - da vimo "Mamo šč"- btw - po mojem okusu - trolling pa to - al pa ne...in vse, katei se norčujete iz "pederčkov v roza hlačah"...;-)

ovi (nepreverjen)

zanimivo - v komentar,.,ju izpadel D - Da(v)(n)vid - si to ti?

aja - pozabo - nehaj pit in vzami tablete...ccc...

In reply to by ovi (nepreverjen)

Starejše novice