Na Hrvaškem danes potekajo parlamentarne volitve za deseti sklic hrvaškega parlamenta. Zaradi pandemije in posledičnih epidemioloških ukrepov so med najzahtevnejšimi od osamosvojitve.

Državna volilna komisija na Hrvaškem je najprej odločila, da vse osebe, ki bodo na volilno nedeljo imele telesno temperaturo višjo od 37,2 stopinje Celzija, ne smejo voliti, prepoved glasovanja je bila oznanjena tudi za vse obolele s covidom-19. Kasneje so to odločitev spremenili. 

Udeležbo na volitvah so zagotovili obolelim s covidom-19 udeležbo na volitvah, pa tudi tistim, ki bodo v nedeljo v samoizolaciji.

830 ljudi, okuženih s koronavirusom, ima volilno pravico

Volišča so se odprla ob 7. uri. Volilno pravico ima tri milijone 860 tisoč volivcev, med njimi 830 okuženih s koronavirusom

Po poročanju hrvaških medijev podatkih jih je približno 30 izrazilo željo po glasovanju, kar bodo lahko storili s pomočjo zaupanja vredne osebe, ki bo glasovnico izpolnila po njihovih navodilih. 

Na povabilo okužene osebe bodo člani volilnega odbora prišli pred njegovo stanovanje ali hišo, a zaradi zaščite pred okužbo ne bo neposrednega stika z okuženo osebo ali glasovnico, vse bo šlo preko osebe zaupanja.

Želje po glasovanju je izrazilo tudi približno 500 volivcev v samoizolaciji, ki bodo glasovali pred vhodom stanovanja ali hiše in obvezno nosili masko.

Strogih ukrepov se morajo držati vsi

Epidemioloških ukrepov se morajo držati vsi volivci, 70 tisoč članov volišč, približno 8700 opazovalcev in mediji.

Volivci si morajo ob vstopu na volišče razkužiti roke, priporočljivo je, da nosijo maske in kemični svinčnik, s katerim bodo glasovali, če bodo nosili masko, jo bodo ob preverjanju identitete na kratko slekli. 

V sobo vstopijo in izstopijo drug za drugim, pri čemer upoštevajo varnostno razdaljo meter in pol, medtem ko čakajo na vstop.

Prve delne rezultate volitev bodo začeli objavljati ob 21. uri, posodabljali jih bodo vsakih 15 minut. Podatki o odzivih bodo objavljeni opoldne in ob 17. uri.

Po napovedih naj bi se tesen boj odvil med HDZ in levosredinsko koalicijo Restart, ki jo vodi SDP. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice