Največji orientalski plesni ansabel na svetu Bellydance evolution obeležuje 10. obletnico. Del otvoritvenega šova v Hollywoodu bo tudi Mariborčanka.

Ljubitelji orientalskega plesa zagotovo poznajo plesni ansabel Bellydance evolution s plesalko Jillino Carlano na čelu, ki letos obeležuje deset let delovanja. Ansambel Bellydance evolution bo svojo deseto obletnico proslavil 24. avgusta v Los Angelesu.

Plesno praznovanje bo s svojo točko na otvoritvenem šovu v El Portal Theatre v severnem delu Hollywooda obogatila tudi mariborska orientalska plesalka Ksenija Visket, ki bo prva slovenska orientalska plesalka, ki bo nastopala v Hollywoodu.

Mariborska učiteljica orientalskega plesa Ksenija Visket z možem Tomažem Visketom vodi Plesne delavnice Zahir. Zasluge, da se Slovenija redno vrisuje na svetovni zemljevid orientalskih plesov gre pripisati prav njej, ki je leta 2008 v Mariboru odprla Hišo Zahir, v kateri se še danes pod njenim okriljem trebušnega plesa uči približno 50 nadobudnih plesalk vseh generacij.

Za nastop v Hollywoodu dobila štipendijo

Visketova se z možem na štirinajst dnevo plesno potovanje v Los Angeles odpravlja pet dni pred velikim dogodkom, za katerega je tudi dobila prestižno 'plesno štipendijo' Artist Development Program.

Štipendija ji omogoča intenzivni trening z glavnimi koreografinjami in sodelovanje na treningih za prihajajoči gala šov.

Polnoletnost v orientalskih plesih

In kako se Ksenija spominja svojih začetkov v plesu? »Vse skupaj se je začelo pred 18 leti. Enostavno je to ena ljubezen, ki se ti zgodi. To videvam šele zdaj, po vseh teh letih, ko se to zgodi mojim tečajnicam, ko k meni pridejo prvič, tako kot sem prišla jaz, pa takrat niti nisem vedela. Niti one, ko pridejo, ne vedo, kaj jih čaka.«

K trebušnemu plesu jo je sprva gnala le radovednost: »Pred dvajsetimi leti je bilo to namreč skoraj malo prepovedano, bilo je nekaj, kar ne vidiš vsak dan. In iz te radovednosti, se je to naenkrat prelevilo v ljubezen. In tako se mi je življenje spremenilo. Nisem vedela, da bom prišla sem, do koder moja pot seže. Jillina je bila moj prvi stik s svetovnim orientalskim plesom. In takrat sem se spraševala, ali bom tudi sama kdaj tako dobra.«

Kaj pa je tisto, kar mora imeti ženska, da pride tako daleč, da lahko pleše v predstavi najboljše orientalske plesne skupine?

Orientalska plesalka pravi, da »moža, ki te podpira in ki podpre vsako tvojo 'neumnost'. Zelo je pomembno, da imaš ob sebi nekoga, ki vate verjame, te prizemlji oziroma ti tudi dovoli, da živiš sanje.«

Trebušna plesalka, ki obstaja le v fantazijah

Tipična orientalska plesalka ne obstaja, razlaga Visketova: »V fantaziji je stara pod 30, ima dolge, črne lase in narisano postavo. Ampak realnost je drugačna. Dobre plesalke ne naredijo dolgi lasje, ne naredi je postava, niti ne toliko tehnika, ampak predvsem energija, ki jo izžareva z odra. Čar je njena karizma.«

Visketova dejansko živi svojih 'pet minut Hollywooda'

»Meni to pomeni ogromno. Doma se hecamo, da dobesedno živim svojih 'pet minut v Hollywoodu'. Ampak zdaj to ni samo teh pet minut. Za solo na uvodnem plesnem delu je potrebno trdo delo,« navdušeno razlaga, zdi se, da še sama ne dojame, da se prihodnji teden odpravlja na enega največjih dogodkov v svetu orientalskega plesa.

'Pet minut Hollywoda' pa v realnosti pomeni veliko več. Za nastop na tako velikem dogodku so potrebni pogum, vztrajnost in trdo delo.

»To pomeni, da vsak dan tri ure treniram. Koreografijo sem sestavila že konec junija, ko sem jo morala poslati Jillini v pregled, saj nas je med vsemi prijavljenimi, izbrala le 15. Zdaj jo še popravljam in pilim, saj bi še vsakič nekaj dodala. Zna se sicer zgoditi, da se bo na odru zgodilo kaj nepričakovanega in bom morala improvizirati, ampak bo tudi to v redu,« se simpatično nasmeje Mariborčanka.

V Hollywoodu bo branila mariborske barve

Ksenijo smo obiskali na enem izmed treningov, kjer nam je zaplesala svoj solo in razkrila, da »bo v Hollywoodu branila mariborske barve«. Njena tančica je namreč črno-vijolične barve.

Visketova bo vso novo znanje predala svojim učenkam. Tiste, ki jih orientalski plesi mikajo, a niso prepričane, kako to poteka, se lahko 6. in 7. septembra udeležijo brezplačnih delavnic orientalskega plesa prav pri Kseniji Visket.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice