Že skoraj vsako gospodinjstvo ima danes svojo Wi-Fi povezavo že zaradi lastnega udobja. Vendar se že nekaj časa pojavljajo skrbi glede varnosti in ugotovitve, da lahko brezžična povezava škoduje zdravju, predvsem pri otrocih.

Novodobnega življenjskega in predvsem službenega stila si brez Wi-Fi povezave praktično ne znamo več predstavljati. Vendar pa je radiofrekvenčno oziroma elektromagnetno sevanje lahko tudi zelo škodljivo za naše zdravje. Po nekaterih raziskavah bi naj Wi-Fi oziroma brezžična povezava negativno vplivala na različne telesne funkcij, od zdravja možganov do kakovosti spanja.

Negativen vpliv na razvoj otroka

Radiofrekvenčno sevanje brezžične povezave lahko moti normalni razvoj celic, še posebej pa razvoj ploda. Sevanje vpliva na rastoča tkiva, na primer pri otrocih in mladostnikih. Zato so za učinke radiofrekvenčnega sevanja toliko bolj dovzetni in zato izpostavljeni težavam v razvoju.

Sevanje prispeva k razvoju nespečnosti

Wi-Fi ima tudi velik vpliv na spanec. Če menite, da ne morete zaspati, imate nepravilni vzorec spanja, ki je vsako noč drugačen, kaže, da morda trpite za posledicami modulacije nizkih frekvenc iz mobilnih telefonov in brezžične povezave. Ljudje, ki so izpostavljeni elektromagnetnim sevanjem, imajo veliko več težav s spanjem kot tisti, ki sevanju niso dnevno izpostavljeni. Vsi pa zelo dobro vemo, kako primanjkljaj spanja škoduje zdravju.

Motne delovanja možganov in upočasnjevanje spermijev

Brezžična povezava vpliva na koncentracijo in delovanje možganov. Gre predvsem za zmanjševanje aktivnosti možganov, kar lahko privede do težav pri koncentraciji ali izgubo spomina. Zraven tega pa frekvenca brezžične povezave ogroža človeško vitalnost. Izpostavljenost Wi-Fi frekvencam zmanjšuje gibanje spermijev in povzroča fragmentacijo DNA, molekule, ki je nosilka genetske informacije v vseh živih organizmih.

Kardiološke težave in zvišan riziko za rakava obolenja

Sliši se prav neverjetno, vendar mnogi ljudje doživljajo fizični odziv na elektromagnetne frekvence, vključno z večjim srčnim utripom. Zato Wi-Fi poveča tveganje za bolezni srca in ožilja, prav tako pa izpostavljenost elektromagnetnim frekvencam povečuje tveganje za nastanek tumorjev v telesu.

Kako se zaščititi pred sevanjem?

Kljub izjemni škodljivosti sevanja pa obstaja nekaj načinov, da se temu sevanju, vsaj v večji meri, lahko izognemo. V prvi vrsti moramo paziti, da brezžičnega oddajnika nimamo v spalnici ali kuhinji, kjer se zadržujemo večji del dneva. Mobilnih telefonov naj ne bi nosili po žepih in v primeru nosečnosti, blizu trebuha. Ko smo doma, uporabljajmo stacionarne telefone, ki takšnega sevanja ne oddajajo. Poskrbite, da bo v zaprtih prostorih mobilni telefon čim bolj oddaljen od vas, v avtomobilu pa vsaj na sosednjem sedežu.

Za komunikacijo preko mobilnega telefona, večinoma uporabljajte sporočila in ne klicev. Ne uporabljajte brezžičnih monitorjev za nadzor dojenčkov, saj slednji delujejo na osnovi mikrovalovnih frekvenc in pred spanjem vsakič izklopite vse brezžične naprave oziroma oddajnike.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice