Hrvaški avanturist in svetovni popotnik Hrvoje Jurić je v Zagrebu končal kolesarski podvig svetovnega pomena, med katerim je z električnim kolesom v stotih dneh prevozil 29.000 kilometrov na štirih celinah.

Hrvoje Jurić se je za podvig, ki mu bo prinesel tudi uvrstitev v Guinnessovo knjigo svetovnih rekordov, pripravljal tri leta. Skrbno načrtovana pot je vodila čez štiri celine, Evropo, Azijo, Avstralijo in Severno Ameriko.

Za najtežjo etapo je ocenil rusko s ciljem v Vladivostoku. Razdaljo 9000 kilometrov je moral prekolesariti v 30 dneh, kolikor je znašala veljavnost potovalne vize in da je še v lovu za mejnikom stotice ujel letalo za Avstralijo, kar je pomenilo povprečno 300 kilometrov dnevno v vseh vremenskih in geografskih pogojih, poroča STA.

Opravljena pot je predstavljala tudi preizkus za načrtovano množično proizvodnjo električnega kolesa, ki se, kljub padcem, ruskemu makadamu ter sibirskim kolovozom, ni vdal do zadnjega kilometra in cilja v Zagrebu.

Najšibkejši člen odprave je bila pravzaprav majhna in zelo zmogljiva inovativna baterija, s katero pa je lahko še vedno naenkrat prevozil največ 100 kilometrov. Sponzorji so zagotovili več rezervnih baterij kot tudi novo, posebej za njegov podvig prilagojeno počitniško vozilo, v katerem je lahko polnil izpraznjene baterije ter bival in spal, še poroča STA.

Tudi avtodom je zdržal pot okoli sveta, brez večjega popravila. Edino večjo težavo so Juriću predstavljali zapleti z rusko birokracijo in z do kolesarjev neprijaznimi, ruskimi vozniki tovornjakov, ki so ga kdaj tudi izrinili s ceste.

Na poti ga je spremljal Matija Pospihalj, ki je snemal in dokumentiral Jurićev podvig ter vozil avtodom. Iz vseh posnetkov s tega potovanja bosta pripravila dokumentarni filmski potopis, še poroča.

Avantura, sicer 20 dni daljša od slovitega popotovanja literarnega junaka Julesa Verna Philleasa Fogga, ki je za pot okoli sveta potreboval osemdeset dni, je pustila posledice na kolesarjevem telesu. Jurić je v 100 dneh potovanja izgubil kar 17 kilogramov telesne mase.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice