Poraba električne energije pri rudarjenju bitcoinov naj bi dosegla raven letne porabe elektrike v Argentini.

Rudarjenje kriptovalut pomeni s poenostavljenimi besedami odkrivanje novih kovancev. Uporabniki si kriptovalute nenehno izmenjujejo, vse transakcije, opravljene v določenem obdobju, pa se zberejo v seznam, ki se imenuje blok. Naloga rudarjev je, da transakcije potrdijo in jih zapišejo v glavno evidenco, ki se imenuje veriga blokov (blockchain), razlaga STA. 

Gre za zapletene računalniške operacije, ki porabijo ogromno električne energije. Po ocenah družbe Morgan Stanley še vedno ne toliko, da bi lahko to globalno gledano zamajalo ravnovesje, vendar pa gre nedvomno za veliko količino, zaradi česar nekatere države resno razmišljajo o zvišanju cen elektrike, če tega še niso storile. 

Selitev »rudnikov« v države z nižjimi cenami

Zato rudarji svoje »rudnike« vse pogosteje selijo v države z nižjimi cenami. To so med drugim Mehika, Norveška, Kitajska in Kanada. Dodaten razlog pa so ukrepi, kot ga je vpeljala Južna Koreja, ki je v četrtek napovedala prepoved trgovanja s kriptovalutami. 

Za učinkovito rudarjenje je potrebna zmogljiva programska oprema in tako številni trgovci z elektroniko poročajo, da so jim zaradi močnega povpraševanja zaloge grafičnih kartic in podobne opreme povsem pošle, do novih pa jim skorajda ne uspe priti.

James Faucette, analitik pri Morgan Stanley, po navedbah spletnega portala revije Fortune opozarja, da bi lahko bila realna vrednost bitcoina enaka nič. Ne gre namreč za resnično valuto, hkrati pa ni z njo povezana nobena obrestna mera. Pri tem opozarja tudi na dejstvo, da bitcoin nima fizične oblike. Pri zlatu gre za kovino, bitcoin pa je skupek računalniških enačb. 

»Če te tehnologije ne bi nihče sprejemal kot plačilno sredstvo, bi bila njena vrednost nič,« je poudaril.

Cena bitcoina se že nekaj dni giblje med 13.300 in 13.900 dolarji, potem ko je konec minulega leta že presegla 20.000 dolarjev.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice