Avstrijska Štajerska z Gradcem in Schladmingom ostaja kandidat za izvedbo zimskih olimpijskih iger 2026, pri katerih bi lahko k sodelovanju povabili tudi Maribor. A ob bojazni po velikih stroških se obeta referendum.

Deželne oblasti so te teden napovedale, da bo po vsej verjetnosti izveden referendum, ki bo odločal o kandidaturi za zimske olimpijske igre 2026, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Številni se namreč bojijo pretiranih stroškov, ki so povezani z igrami.

Tako je komunistična stranka zbrala več kot 11.000 podpisov podpore za referendum. Ena od težav naj bi bila ta, da je Gradec precej oddaljen od tekmovališč s snežnimi športi. Pri tem želijo sodelovati s Schladmingom in kot je pred meseci za Večer napovedal župan Gradca Siegfried Nagl morda tudi z Mariborom.

Veliko težavo predstavlja tudi vprašanje varnosti. V Vancouvru 2010 naj bi tako za varnost porabili kar 900 milijonov evrov, švicarski Graubünden pa je ob kandidaturi za olimpijske igre 2022, ki jih je nato dobil Peking, načrtoval stroške z varnostjo v višini 230 milijonov evrov.

Ob vsem tem bi moralo mesto za odprtje in sklepno slovesnost postaviti nov stadion z vsaj 35.000 sedeži.

Študija: Igre za regijo ne predstavljajo finančnega tveganja

Politiki na avstrijskem Štajerskem trdijo, da niso proti igram, se pa bojijo stroškov, ki bi jih morali plačati davkoplačevalci. Po poročanju avstrijskih medijev, ki jih povzema STA, naj bi se minister za šport Heinz-Christian Strache, deželni glavar Hermann Schützenhöfer in župan Gradca Siegfried Nagl konec tedna ob robu dirke formule 1 v Spielbergu že dogovorili za referendum, še pred tem pa čakajo na študijo o izvedbi iger, ki jo bodo predstavili javnosti.

Na Univerzi v Gradcu naj bi strokovnjaki v študiju ugotovili, da izvedba iger za regijo ne predstavlja finančnega tveganja. Stroške organizacije zimskih olimpijskih iger ocenjujejo na 1,137 milijarde evrov, vsa sredstva pa naj bi se pokrila s prireditvijo sama in tako ne bi terjala davkoplačevalskega denarja, poroča STA.

Ob Gradcu se za zimske olimpijske igre 2026 potegujejo še Calgary, Sapporo, Stockholm, Cortina d'Ampezzo z Milanom in Torinom ter turški Erzurum. Odločitev o prireditelju bo znana septembra 2019.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice