Slika je simbolična.
V Avstriji so od začetka leta 2023 zabeležili že več kot 30 primerov ošpic, šest otrok se zdravi v pediatrični kliniki.

V Avstriji so od začetka leta zabeležili že več kot 30 primerov ošpic, od tega več kot 20 v Gradcu in okolici. Zaradi naraščajočega števila okužb bodo prihodnji teden na Dunaju in avstrijskem Koroškem začeli s posebno kampanjo cepljenja proti ošpicam, mumpsu in rdečkam.

Več kot 20 primerov ošpic so zabeležili pred nekaj več kot tednom dni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA

Šest otrok se zdravi na pediatrični kliniki v Gradcu. V prestolnici avstrijske Štajerske so zato v ponedeljek, 20. februarja 2023 razpisali dodaten termin cepljenja proti ošpicam za otroke, ki še niso bili cepljeni.

Predstojnik graške pediatrične klinike Ernst Eber je za agencijo APA pojasnil, da so otroci, ki so zaradi ošpic na zdravljenju v bolnišnici, stari od enega do enajst let, kar pomeni, da bi bili že lahko cepljeni proti tej bolezni. V Avstriji namreč cepljenje proti ošpicam, mumpsu in rdečkam priporočajo pri desetih mesecih starosti.

Zaščititi želijo predvsem dojenčke, več otrok je bolezen huje prizadela

Več otrok, ki so jih sprejeli v bolnišnico, je ta zelo nalezljiva bolezen prizadela huje, kar pomeni, da potrebujejo dodatno oskrbo s kisikom, je pojasnil Eber.

Poleg tega so od konca prejšnjega tedna kakih 15 otrok zdravili z imunoglobulini v obliki infuzije, ki lahko preprečijo ali oslabijo izbruh bolezni. Kot je dejal Eber, na ta način želijo zaščititi predvsem dojenčke, mlajše od devetih mesecev, ki še ne morejo biti cepljeni, a so prišli v stik z okuženimi z ošpicami.

Pristojne zdravstvene oblasti v Gradcu so doslej na območju mesta zabeležile 17 potrjenih primerov ošpic, bojijo pa se še novih, saj inkubacijska doba znaša od sedem do deset dni. 

Po poročanju agencije APA februar velja za mesec, ko je okužb z ošpicami običajno več kot sicer. Zaradi pandemije covida-19 sicer v zadnjih letih ni bilo veliko primerov te bolezni. Zadnji večji izbruh ošpic so na avstrijskem Štajerskem zabeležili leta 2019, ko so potrdili 40 primerov te bolezni, še poroča APA.

V Sloveniji letos še brez potrjenega primera

»Z brezplačnim cepljenjem proti ošpicam lahko enostavno in učinkovito zaščitite sebe in svoje bližnje pred okužbo. Le če bomo znatno povečali stopnjo cepljenja, se bomo lahko izognili prihodnjim izbruhom,« je poudaril Rauch.

Ob tem je opozoril, da ošpice niso neškodljiva otroška bolezen in se je ne sme jemati zlahka. Avstrijsko ministrstvo za zdravje je od izbruha bolezni v tesnem stiku z zveznimi deželami, da bi čim bolje zajezili nadaljnje širjenje okužb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po navedbah Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni so v februarju o sumu oziroma potrjenih primerih ošpic poročali tudi v Nemčiji, Španiji in na Slovaškem. V Sloveniji pa letos še nismo zabeležili primera ošpic, je sporočil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Po podatkih NIJZ je precepljenost otrok v državi s prvim odmerkom cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam v letu 2021 znašala 95,3 odstotka, z drugim odmerkom pa 92,2 odstotka.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvidz (nepreverjen)

Če bi znalu brati medicinske knjige in imeli pravo razumevanje ,bi domeli ,da si ošpice v 99.9%neškodljive in se jih kot prehlad,s tem ko si po naravni prebolevosti imun doživljensko'o čemur lahko cepljeni samo sanjajo.Da ne bi o mumpsu,davici in še kaj razpravljal ker tega že zdavnaj ni več.
Ne se bati zastraševanja ,po večini nam z cepivi ogrožajo otroke'splih nekaj takega kot so ošpice.
Glejte manj televizije in berite več .

Starejše novice