Novembrsko poročilo OECD kaže, da vse več mladih iz različnih držav živi pri starših in se ne odloča za lastno stanovanje.

Poročilo OECD, ki je bilo predstavljeno v novembru, razkriva vedno večji trend mladih, ki ostajajo doma pri starših. V raziskavo je bila vključena tudi Slovenija in znašli smo se na drugem mestu, tik za Italijo.

Obstajajo razlike, kako dolgo mladi ostajajo doma 

V Italiji 80,6 odstotkov mladih, starih med 15 in 29 let, živi pri starših, v Sloveniji je ta odstotek nižji, a še vedno kar 76,4 odstotkov mladih ostaja doma. Sledita Grčija z 76,3 odstotki in Slovaška z 76,2 odstotkoma. Je pa položaj povsem drugačen v Kanadi in pa v skandinavskih državah. Tam se mladi od doma selijo veliko prej. Tako na primer v Kanadi samo 30,9 odstotkov mladih med 15. in 29. letom živi doma. Na Danskem je takšnih mladih 34,3 odstotka, na Švedskem 35,1 odstotka, Finskem 36,9 odstotka in na Norveškem 37,8 odstotka. 

In zakaj vedno več mladih živi doma? 

Finančna kriza je močno prizadela mlade. Leta 2015 je bilo 15 odstotkov mladih, ki živijo v državah članicah OECD – to je kar 40 milijonov mladih, brez službe. Veliko je tudi privilegijev, ki jih prinaša življenje s starši, tako je na primer poskrbljeno za hrano, gospodinjska opravila in drugo. 

Od leta 2014 pa do leta 2017 se je število mladih, ki se odločajo za življenje doma povečalo v skoraj vseh državah. Najbolj v Franciji, za kar 12,5 odstotkov. Sledita Madžarska z 8,9 odstotnim porastom in Italija s 5,6 odstotnim porastom.

Mladi se tudi poročajo vedno kasneje 

Poročilo med drugim kaže tudi na to, da mladi ne samo, da živijo dlje doma, ampak se tudi poročajo kasneje. V začetku 90-ih let so se moški povprečno poročili pri 27-ih letih, ženske pa pri 25-ih letih. Danes se moški v povprečju poročijo pri 34-ih letih in ženske pri 31-ih. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
janmekuc (nepreverjen)

rad imam fante

Starejše novice