Ni prijetno, ko nas prometna kazen doleti v tujini, kjer s pravili in globami nismo vedno najbolje seznanjeni. Pa vendar jo ponekod pri sosedih bolje odnesemo, kot bi jo z istim prekrškom doma.

Sankcije prispevajo k večji prometni varnosti in zmanjšanju števila prometnih nesreč, zato se v glavnem strinjamo, da je prav, da jih imamo. Toda ko nas udarijo po denarnici, vseeno radi potarnamo.

Mnogi menijo, da so kazni za prometne prekrške v Sloveniji nepotrebno visoke in kdaj namignejo tudi na zaslužkarstvo oblasti. A ne glede na to, ali se nam kazni doma zdijo previsoke, prenizke ali ravno pravšnje, se težko sklicujemo na kakršnokoli absolutno merilo, saj se ti zneski med posameznimi državami velikokrat močno razlikujejo, na prometno varnost pa navsezadnje vplivajo še številni drugi dejavniki.

Ker se v času dopustov v velikem številu zgrinjamo na tuje ceste, smo se odločili primerjati globe pri nas in pri sosedih. Kje so torej še strožji od nas in kje so v primerjavi s Slovenijo kazni razmeroma mile?

Kot kažejo podatki, ki smo jih izbrskali pri AMZS, so še najbolj prizanesljivi Avstrijci in Madžari, kjer nas za prekoračeno omejitev hitrosti v nekaterih primerih doleti le sedmina zneska, ki bi ga na primer morali plačati pri nas.

Če upoštevamo zgolj najnižjo zagroženo kazen za posamezni prekršek, je slika torej približno takšna:

Seveda pa ob tem moramo upoštevati tudi dejstvo, da v Sloveniji lahko plačamo le polovico kazni, če jo le poravnamo v osmih dneh od njene pravnomočnosti. 

A denar oziroma višina kazni naj nikakor ne bo glavni argument za upoštevanje cestno prometnih predpisov. Na prvem mestu je vedno varnost, zato previdno in strpno na poti, še posebej, če se odpravljate na dopust in bosta vaše živce poskušali vročina in gneča na cesti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice