Mednarodni kampanji »2 sekundi« se pridružuje tudi AMZS, s katero opozarja na razne motilce med vožnjo.

Odločilni dve sekundi

AMZS skupaj z mednarodno avtomobilistično zvezo FIA Regija I in partnerskimi avtomobilskimi klubi s kampanjo »2 sekundi« opozarja na moteče dejavnike, ki voznikovo pozornost odvračajo od vožnje, s čimer zmanjšujejo njegovo osredotočenost in povečujejo možnost za nastanek prometne nesreče.

Vožnja zahteva posameznikovo popolno osredotočenost

Žal raziskave kažejo, da vozniki med vožnjo z avtomobilom več kot četrtino časa porabijo za dejavnosti, ki jim kratijo pozornost. FIA Regija I, ki v okviru mednarodne avtomobilistične zveze FIA združuje avtomobilske klube iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda, se je zato odločila, da z ozaveščevalno kampanjo »2 sekundi« pri voznikih in drugih udeležencih v prometu spodbudi zavedanje, da že kratkotrajna odvrnitev pozornosti od dogajanja v prometu pomeni veliko tveganje za nastanek prometne nesreče. 

Mednarodno kampanjo podpirata tudi AMZS in evropska komisarka za promet, Violeta Bulc

»Ocenjujemo, da se vozniki velikokrat premalo zavedajo, da lahko zgolj trenutek odloča o tem, ali bo prišlo do prometne nesreče ali ne. S kampanjo 2 sekundi želimo krepiti ozaveščenost, kateri so motilci naše pozornosti med vožnjo in da na dogajanje v prometu vpliva vsaka sekunda (ne)pozornosti,« izpostavlja Jure Kostanjšek, generalni sekretar AMZS.

»Pomanjkanje pozornosti je velika grožnja za varnost v cestnem prometu in ena največjih povzročiteljic nesreč. Uporaba mobilnega telefona med vožnjo ni priporočljiva. Kadar voziš, ne telefoniraj, šteje vsaka sekunda. Če združimo moči in delamo na vseh področjih, je Vizija 0 mogoča do leta 2050,« je v video izjavi, ki jo je delila na svojih družbenih omrežjih, dejala Violeta Bulc.

AMZS že pred leti delal raziskave

AMZS je sicer že leta 2012 predstavil rezultate raziskave, izvedene v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, v kateri so bili ocenjeni reakcijski časi voznikov v dveh pogojih, in sicer med telefoniranjem (pogovorom po radijski postaji) in v kontrolni situaciji (običajni vožnji brez telefoniranja).

Zaključna ugotovitev je bila, da reakcijski čas se pri klicu občutno poveča in je približno dvakrat daljši kot v običajni vozni situaciji.

Med največjimi motilci vožnje je mobilni telefon

Uporaba mobilnega telefona med vožnjo pomeni, da ima voznik slabši reakcijski čas, počasneje zaznava in se odziva na prometno signalizacijo, njegova zavorna pot je daljša, težje tudi zaznava okolico in druge situacije v prometu. Tudi če med vožnjo le za dve sekundi izgubi pozornost, ima to lahko usodne posledice. Posameznikov reakcijski čas je v povprečju 1,8 sekunde. To pomeni, da voznik, ki ga je med vožnjo nekaj zmotilo, potrebuje cele štiri sekunde.

FOTO: AMZS

Kajenje tudi moti vožnjo

Poleg mobilnega telefona, s katerim mnogi med vožnjo odpisujejo na sporočila, uporabljajo družbena omrežja, kot so Facebook, Instagram in Twitter, snemajo in podobno, je eden od motilcev pozornosti med vožnjo po izkušnjah in opozorilih AMZS inštruktorjev varne vožnje tudi kajenje. Prižiganje cigarete za sekundo ali dve odvrne pozornost voznika od dogajanja v prometu, kar je lahko nevarno.

Če pri 100 kilometrih na uro le za eno sekundo odvrnemo pogled s ceste, smo v tej sekundi prevozili približno 28 metrov povsem na slepo.

Neprimerna glasba, spotoniki, sendvič ali ličenje lahko privedejo do nesreče

Nepomembna ni niti vrsta glasbe, ki se predvaja v avtu. Glasna glasba, prepevanje in celo poplesavanje med vožnjo hitro privedejo do nesreče. Zelo moteč dejavnik med vožnjo so lahko tudi sopotniki, še posebej otroci, saj s svojim obnašanjem in zahtevami hitro preusmerijo voznikovo pozornost. Tudi zaradi zgolj enega samega grižljaja sendviča ali požirka vode med vožnjo lahko izgubimo pozornost, četudi le za dve sekundi, a to je dovolj, da povzročimo ali preprečimo prometno nesrečo.

Zbrano vožnjo prav tako zmoti čas, namenjen ličenju.

FOTO: AMZS

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice