FOTO: BoBo
Obiskovalci Benetk bodo morali od maja za vstop v mestno središče plačevati vstopnino. Ta se bo odvisno od letnega časa gibala med tremi in desetimi evri, so sporočile mestne oblasti.

Sprejem sklepa o uvedbi vstopnine je predviden prihodnji torek, 5. februarja, danes poročajo italijanski mediji. Vstopnino bodo morali plačevati turisti, ki bodo v Benetke pripotovali z avtom, letalom ali ladjo, vključno s potniki na križarkah. Najvišji znesek bodo zaračunavali v mestu na praznike, ob katerih je gneča obiskovalcev največja, poroča STA. 

Vsi, ki bodo prenočili v Benetkah bodo oproščeni plačila

Tisti, ki bodo v Benetkah prenočili, bodo plačila 'davka na pristanek' oproščeni, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA. Enako velja za študente tamkajšnje univerze ter številne dnevne migrante, ki v mesto prihajajo na delo.

»Ne želimo kaznovati turistov, pač pa od njih terjamo prispevek za vzdrževanje in čistočo mesta,« milanski časnik Corriere della Sera v današnji številki navaja besede beneškega župana Luigija Brugnara.

Župan si želi v treh letih doseči, da bi turisti ne rezervirali zgolj namestitve v hotelih, pač pa tudi dnevne izlete. S tem bi lahko mesto bolje nadzorovalo tok obiskovalcev.

V Benetkah tudi do 130.000 turistov dnevno

Predstavniki opozicije v mestnem svetu zahtevajo nadzor, s katerim bi zagotovili, da se bo pričakovanih 50 milijonov evrov dodatnih prihodkov dejansko uporabilo za boj proti propadanju mesta. V času največje gneče v Benetkah naštejejo do 130.000 turistov dnevno. Domačini te številke spremljajo z vse večjo zaskrbljenostjo, poroča STA. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice