Foto: Mediaspeed
Marjan Dora je v studiu TV IDEA tokrat gostil aktualnega ministra za javno upravo Rudija Medveda.

Minister v vladi Marjana Šarca je bil rojen v Trbovljah, kjer je do konca srednje šole tudi živel. Zdaj že dolga leta stanuje v Zagorju, kjer so, kot pravi, izjemno ponosni na Janeza Drnovška in spomenik pokojnega predsednika države.

Nesojena pesniška zbirka z Lainščkom

Delovne izkušnje je Medved začel nabirati že v prvem letniku študija novinarstva na tedanji FSPN. Delal je v dnevno informativnem uredništvu Radia Ljubljana, kamor ga je pripeljal njegov prijatelj in sostanovalec Feri Lainšček. Ker je Medved tudi sam pesnikoval, ga je Prekmurec nagovarjal k izdaji skupne pesniške zbirke. Vendar se je raje osredotočil na novinarstvo. 

Na Radiu Slovenija se je naučil večine novinarskih veščin. Kot ugotavlja, je novinarsko delo takrat bilo bistveno drugačno, kot je danes – predvsem, kar zadeva plačilo:

»Delalo se je na štiri izmene, veliko nočnih izmen, poročila ponoči ter prva jutranja kronika. Takrat se je s tem dalo kar nekaj zaslužiti,« se spominja Medved.

Po delu v dnevno informativnem uredništvu je presedlal v aktualno-politično redakcijo, kjer se je ogromno naučil ter vzpostavil stik s politiko in parlamentom. Po 20-letnem obdobju je radijsko okolje nato zamenjal za nekaj koristnih izkušenj na televiziji. 

Z radija in televizije na direktorski stolček ter v politiko

Kljub vsemu veselju do dela je zapriseženi novinar leta 2003 odgovoril klicu, ki mu je veleval, da zasede sicer zahteven položaj direktorja Delavskega doma Zagorje. 

Delo je bilo uspešno, odlično je bilo tudi njegovo sodelovanje z županom. Ga je pa vseskozi jezil odnos države do lokalnih skupnosti, pravi. Zato se je odločil vstopiti v parlament:

»Videl sem, kaj so počeli uradniki z nami in sem se odločil, da bom šel v parlament in poskušal te stvari spremeniti,« razlaga novinar, ki se je našel v stranki LMŠ. 

Vendar obenem poudarja, da politično še vedno ostaja pretežno neopredeljen; zatrjuje, da je 'sam svoj':

»Pa ne pragmatik – praktik. Bom morda malo kopiral Marjana Šarca, ki je rekel, da hodi na partizanske proslave pa v cerkev tudi. Nimam tovrstnih težav. Seveda hodim na partizanske proslave. Hodil sem že prej in bom hodil tudi v prihodnje. Ne hodim k maši, sem pa bil na mnogih cerkvenih slovesnostih. Nobena ideologija me ni nikoli do te mere prevzela, da bi bil nekakšen apologet.«

Spodnja meja možnega

Kot ocenjuje, je na ministrskem stolčku danes razmeroma miren in bistveno manj vzkipljiv kot nekoč. Tudi z ekipo je zadovoljen in ji zaupa. Ob nastopu funkcije in prvih potezah v pogovoru s sindikati mu kritike niso bile prihranjene, toda očitke o razsipništvu in ogrožanju fiskalne politike zavrača:

»Mi smo pravzaprav prišli na spodnjo mejo tistega, kar je bilo s sindikati še možno dogovoriti. Ko se konča obdobje ene vlade in nastopi drugo, se svet ne začne na novo. Prejšnja vlada nam je na mizi pustila marsikaj in marsikaj je še na mizi,« pojasnjuje minister in dodaja: »Takrat je bila situacija taka, da bi bila dovolj iskra pa bi imeli splošno stavko v javnem sektorju. In vemo, kaj bi pomenila splošna stavka, in zaradi tega smo se pač izpogajali. Če danes pogledam, bi absolutno zasledoval isto pot.«

Podpisan pod znane pesmi

Čeprav se sam ne šteje za pesnika, pa Medved še danes piše tudi ljubezenske pesmi, ki jih je Feri Lainšček označil za ljudsko poezijo. Spisal je celo besedila za vidne glasbenike, kot so Nace Junkar, Irene Vrčkovnik in Oto Pestner. Najbolj znana je pesem Ob klicu slovesa, ki jo je Pestner odpel v duetu z Marto Zore. 

Kaj zanimivega je minister povedal o očitkih 'pozabljenih' v zasebnem sektorju, svojem revnem otroštvu in o pripravljenosti vlade na morebitno vnovično finančno krizo, pa preverite v priloženem video posnetku ali na TV IDEA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice