Novomeška policija je potrdila, da so 71-letno žensko iz okolice Črnomlja napadli in pogrizli trije psi.

Trije pitbuli so 71-letno žensko napadli v prostoru, kjer so bili nameščeni, je na današnji novinarski konferenci potrdila novomeška policija. Na prizorišču tragedije so sicer našli trinajst psov, vse so predali v zavetišče, je povedala direktorica inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pri istoimenski upravi Andreja Bizjak. Med njimi je osem odraslih in pet mladičev.

Pse, ki so napadli žensko, bodo po besedah Bizjakove evtanazirali, saj tako nalaga zakon, enako pa se bo zgodilo s tistimi, za katere bodo morda še ugotovili, da so tudi sodelovali v napadu.

Lastnik petih odraslih psov in petih mladičev je po uradnih evidencah 34-letnik, poroča STA, lastnica dveh psov naj bi bila avstrijska državljanka, lastnik še enega psa pa moški iz Krškega. Pokojna 71-letnica naj bi bila mati lastnika večine psov.

Lastnika psov so inšpektorji enkrat že obravnavali 

Prijavo je 17. februarja podala policija, ker naj bi imel lastnik vsaj enega neregistriranega psa. »Nadzor na terenu smo izvedli v začetku marca. Ugotovili smo, da je na posestvu šest psov, za katere so bili sicer zagotovljeni minimalni predpisani pogoji, ni pa bila priglašena gojitev psov. Slednjo je namreč treba prijaviti, če imaš več kot pet odraslih psov. Lastnik je 4. marca 2017 enega psa izvozil v Avstrijo in ga tudi uradno prepisal na neko tamkajšnjo žensko, s čimer je nepravilnost odpravil,« je za STA dejala Bizjakova.

Ali je do izvoza dejansko prišlo, inšpektorji po njenih besedah še ugotavljajo, so pa inšpektorji istega psa ob torkovem napadu našli na posestvu. Zoper lastnika oziroma lastnike bodo po besedah Bizjakove inšpektorji zdaj najverjetneje uvedli več postopkov, med drugim zaradi neurejene registracije psov, njihovih premikov in neprijave njihove gojitve. Ukrepi bodo odvisni od končnih ugotovitev. Lastnik bi moral poskrbeti tudi za primerno fizično varovanje psov, da ti ne bi bili nevarni okolici, vendar bodo ta del prevzeli organi pregona, je dejala Bizjakova.

S koli nad pse, da so pustili 71-letnico 

Ena od prebivalk Mavrlena pri Črnomlju, ki želi ostati neimenovana, je za STA danes povedala, da so sosedje v zadnjih letih na veterinarsko postajo Črnomelj, policijo, pa tudi na upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin podali več prijav zaradi nehumanega ravnanja s psi, zato po njenem mnenju ne držijo navedbe, da na upravi o dogajanju niso bili obveščeni. Inšpektorje so v okolici vikenda po njenih besedah videli dvakrat, še takrat pa so le popisali pse, ki jim jih je ven pripeljal lastnik, nato pa odšli.

Da je nekaj narobe, je sicer po besedah domačinke v torek prvi opazil sosed, ki je šel mimo. Pogledal je k psom in videl, da nekaj vlečejo. Poklical je drugega soseda, s katerim sta nato po telefonu poklicala 71-letnico. Ker se ni oglasila, sta šla pogledat, kaj se dogaja. Tam sta videla, da so psi napadli žensko. S koli so jih nekako odstranili in žensko dobili ven, nato pa so jo odpeljali z reševalnim vozilom.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice