Policisti Policijske uprave Maribor nadaljujejo s poostrenimi aktivnostmi v cestnem prometu.

Na območju Policijske uprave Maribor je delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč še vedno izredno visok, znaša namreč 12,4 odstotke. Največji je delež alkoholiziranih povzročiteljev pri prometnih nesrečah s smrtnim izidom 41 odstotkov, prav tako pa je visok tudi pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami, pri katerih znaša 25 odstotkov. Največ povzročiteljev je bilo pod vplivom alkohola pri prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi neprilagojene hitrosti in nepravilne smeri vožnje.

Nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov

Mariborski policisti zato z namenom zmanjšanja alkohola v cestnem prometu in s tem izboljšanja stanja prometne varnosti sodelujejo v evropsko usklajenem nadzoru nad psihofizičnim stanjem voznikov imenovanem "ALCOHOL & DRUGS", ki bo trajal do 20. decembra.

V noči iz 17. na 18. december bodo izvedli tudi obsežen poostren nadzor nad  psihofizičnim stanjem voznikov po metodologiji PROMIL. Namen nadzora je po besedah policije zmanjšanje deleža  povzročiteljev prometnih nesreč, ki so pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjšanje števila prometnih nesreč, pri katerih je kot sekundarni dejavnik prisoten alkohol, prepovedane droge ali druge psihoaktivne snovi.

Več prometnih nesreč kot lani v istem obdobju

Na območju Policijske uprave Maribor so v letošnjem letu sicer obravnavali 2.950 oziroma 2 odstotka več prometnih nesreč kot v enakem obdobju lanskega leta. Od tega je bilo 19 prometnih nesreč s smrtnim izidom in 1.042 ali 4 odstotke manj prometnih nesreč s telesnimi poškodbami. V teh prometnih nesrečah je 21 udeležencev umrlo, 86 ali 9 odstotkov manj je bilo hudo telesno poškodovanih in 1.337 ali 7 odstotkov manj lahko telesno poškodovanih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice