Vozniku avtobusa, ki je povzročil smrt kolesarke, je murskosoboška sodnica izrekla pogojno kazen.

64-letni voznik avtobusa Avguštin Lainšček iz Markovcev na Goričkem na predobravnavnem naroku ni priznal krivde za povzročitev prometne nesreče, zato je pred okrožno murskosoboško sodnico Natalijo Goldinskij Husar stekla glavna obravnava. 

Spomnimo. Do nesreče je prišlo 18. maja 2021. Voznik avtobusa je na prehodu za pešce in kolesarje pred krožiščem odvzel prednost 76-letni kolesarki, ki je vozila po levi kolesarski stezi, ter jo zadel. Na avtobusu ni bilo potnikov. 

Kolesarka je bila v nesreči hudo poškodovana in je nekaj dni pozneje v bolnišnici umrla zaradi poškodb.

Kolesarko zagledal šele tik pred trčenjem

Obtoženi je v zagovoru na kratko dejal, da mu je zelo hudo in da nesrečo izjemno obžaluje ter da se z njo ne more pomiriti. Dodal je, da vozi že 40 let in da prej ni imel nobene nesreče.

»Pripeljal sem do krožišča, pri čemer sem vozil z res minimalno hitrostjo, in še pred prehodom najprej pogledal v smeri svoje desne, kjer nisem videl nikogar, nato sem pogledal na prehod na svojo levo stran, kjer prav tako ni bilo nikogar,« je povedal.

»Nato sem usmeril pogled na cestišče krožišča, ki je bilo prav tako prazno,« je še dodal: »Tako sem ocenil, da lahko varno zapeljem naprej v krožišče. Takrat sem zagledal kolesarko, to je bilo res tik pred trčenjem.«

Odločilno je bilo pričanje izvedenca prometne stroke

Odvetnika Jože in Mojmir Šafarič sta trdila, da je prekršek storila tudi kolesarka, ki naj bi vozila po napačni strani krožišča. Odločilno je bilo pričanje izvedenca prometne stroke Željka Leskovška. 

Ta je ugotovil, da je obtoženi v kritičnem času vozil s hitrostjo okrog 18 kilometrov na uro, ni pa se spuščal v ocenjevanje drugačnega načina vožnje kolesarke z večjim ovinkom proti mestu prečkanja, kar je po mnenju obrambe vplivalo na čas in kraj, ko bi obtoženi imel možnost zaznati njeno namero prečkati prehod za pešce. 

Sodišče izreklo pogojno kazen enega leta

Sodišče je odločilo, da je obtoženi kriv, saj ni vozil posebno previdno, da bi lahko varno ustavil pred prehodom za pešce in kolesarje in ni pustil mimo kolesarke, ki je že bila na prehodu. 

Sodnica je obtoženemu izrekla pogojno kazen enega leta in petih mesecev zapora s preizkusno dobo treh let. Obtoženi bo moral plačati 400 evrov sodne takse, oproščen pa je plačila drugih stroškov postopka. 

Po pritožbi obrambe je višje sodišče v Mariboru zadevo vrnilo v vnovično obravnavo na prvostopenjskem sodišču. Kazen je ostala enaka, le preizkusna doba se je znižala na dve leti. 

Sodba še ni pravnomočna.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mbb (nepreverjen)

Sodišče je odločilo, da je obtoženi kriv, saj ni vozil posebno previdno, da bi lahko varno ustavil pred prehodom za pešce in kolesarje in ni pustil mimo kolesarke, ki je že bila na prehodu. KJE SE NAUČIMO VOZITI POSEBNO PREVIDNO ? Vsak dan se srečujemo s podobnimi kršitvami kolesarjev ,ki vozijo po levi in desni strani pločnikov ...

Edvard (nepreverjen)

Pričekovana kazen za nacistično vukojebino.

Default (nepreverjen)

Coban terao avtu us I vozio on pesarku

Starejše novice