Danes zjutraj smo poročali o preiskavah, ki jih izvajajo preiskovalci tudi na Snagi. Iz Generalne policijske uprave so sporočili, kaj se dogaja.

Med drugimi so preiskovalci z Nacionalnega preiskovalnega urada zjutraj obiskali tudi sedež podjetja Snaga, kjer še vedno preiskujejo sum storitve kaznivega dejanja.

Preiskovalci so namreč skupaj s kriminalisti več policijskih uprav zjutraj pričeli izvajati operativne aktivnosti na območju policijskih uprav Maribor, Kranj in Ljubljana.

Policija je sporočila, da so osumljenci  zahtevali za odobritev bančnih poslov nedovoljene denarne nagrade, in to v skupnem znesku najmanj 400.000 evrov.

Na kar 26 naslovih

Hišne preiskave so opravljali na podlagi sodnih odredb v zasebnih in poslovnih prostorih na 26 naslovih, na dveh pa so zasegli elektronske naprave. Hišne preiskave še vedno potekajo na 8 naslovih.

Pri preiskavah so iskali dokaze o storitvi 11 kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril.

Predkazenski  postopek  poteka  zoper  13  osumljencev. V skladu z določili Zakona  o kazenskem postopku je bila 12 osebam odvzeta prostost in odrejeno pridržanje. Ena oseba je bila izpuščena, 11 pa jih je še v pridržanju.

Prijava zaradi suma že marca

Predkazenski postopek je bil uveden letošnjega marca na podlagi prijave suma storitve kaznivega dejanja. Dokaze o storitvi kaznivih dejanj so preiskovalci zbirali tako s klasičnimi kot tudi prikritimi preiskovalnimi ukrepi.

V preiskavi so kriminalisti ugotovili, da so bančni uslužbenci v obdobju od septembra 2017 do oktobra 2018 pri opravljanju gospodarske dejavnosti - bančništva zahtevali zase in tudi za druge soosumljence nedovoljene denarne nagrade v višini določenega odstotka ali vrednosti kot protiuslugo za pridobitev konkretnega bančnega posla.

Znesek vseh zahtevanih nedovoljenih nagrad znaša najmanj 400.000 evrov, pri čemer vse nedovoljene denarne nagrade niso bile izplačane.

Pri današnjih aktivnostih sodeluje 53 preiskovalcev NPU in 57 kriminalistov iz policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje, Murska Sobota, Kranj, Koper in Novo mesto.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice