Raziskave in opažanja kažejo, da se uporaba mobilnih telefonov v prometu povečuje, prav tako se njihova uporaba spreminja z običajnega telefoniranja tudi na pošiljanje sporočil, brskanje po spletnih straneh ali objavljanje na družabnih omrežjih.

Vozniki med vožnjo vse več uporabljajo tudi tablice, prenosne računalnike, GPS in ostale naprave, ki prav tako zmanjšujejo vidno zaznavanje voznikov. Takšno ravnanje voznikov ima velik negativni vpliv na potek prometa in prometno varnost, poudarjajo možje v modrem.

V času od 14. do 27. januarja 2019 poteka nacionalna akcija o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo »Mobilni telefoni v prometu«, ki jo koordinira Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa pod skupnim sloganom »Vozimo  pametno!«. Gre za interdisciplinarno akcijo, v kateri poleg različnih subjektov sodeluje tudi policija.

Nacionalna akcija ima opredeljena dva cilja:
- zmanjšati stopnjo uporabe mobilnega telefona med vožnjo,
- povečati stopnjo zavedanja voznikov in voznic o nevarnosti uporabe mobilnega telefona med vožnjo.

V času akcije bodo tudi na območju Policijske uprave Maribor bistveno povečali nadzor nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Poleg tega bodo v torek, 22. januarja, med 7. in 14. uro izvedli obsežen poostren nadzor s tega področja. Nadzor bodo izvajali na območju celotne Policijske uprave Maribor.

Prometno varnostne razmere na območju Policijske uprave Maribor so bile v obdobju od 1. januarja do 31. decembra 2018 podobne kot v enakem obdobju 2017. Možje v modrem so obravnavali 3650 ali 5 odstotkov več prometnih nesreč. Od tega so obravnavali 17 prometnih nesreč s smrtnim izidom, 77 ali 17 odstotkov manj nesreč s hudimi telesnimi poškodbami in 1013 ali 5 odstotkov manj nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami.  

V prometnih nesrečah je 19 udeležencev umrlo, 81 ali 20 odstotkov manj je bilo hudo telesno poškodovanih in 1360 ali 7 odstotkov manj lahko telesno poškodovanih.

Na področju uporabe mobilnih telefonov med vožnjo so policisti v obdobju januar - december 2018 ugotovili 3528 ali 23 odstotkov manj kršitev kot v letu 2017: »Kljub temu ugotavljamo, da še vedno izredno veliko voznikov med vožnjo nepravilno uporablja mobilne telefone.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice