Voznika, ki je zapeljal v množico in napadal z nožem, je Deželno sodišče v Gradcu obsodilo na dosmrtni zapor v ustanovi za duševno motene kaznjence.

Odločitev senata Deželnega sodišča v Gradcu, da 27-letnega Alena R., voznika, ki je v Gradcu povozil preko sto ljudi, pošljejo v dosmrtni zapor v ustanovo za duševno motene kaznjence, je bila soglasna, a še ni pravnomočna. Kazen bo po poročanju avstrijskih medijev služil zaradi trikratnega umora in 108-kratnega poskusa umora.

Poleg štiriletnega dečka sta bili žrtvi, še 53-letna ženska in 28-letni moški. Mesec dni kasneje je v bolnišnici umrl še en moški, a po mnenju zdravnikov je bila smrt slednjega posledica srčne kapi in ne nesreče, zato za smrt tega, Alen R. ni bil obtožen.  

Izrekel se je za neprištevnega

Alen je na sodišču povedal, da je bil usodnega dne dogovorjen z dekletom, ki pa se na dogovorjenem mestu ni prikazalo. Kot je še dejal, se je nato znašel za volanom, nenadoma je slišal strele in takrat se je ustrašil za svoje življenje. Pravi, da se v trenutku ni zavedal, kaj počne in se označil za neprištevnega. Prav tako se ne spomni, s kakšno hitrostjo se je vozil med ljudmi. 

Prišteven ali ne? 

Senat je bil ob današnji obsodbi mnenja, da je bil storilec v času dejanja popolnoma prišteven. Spomnimo, da je prvi izvedenec psihiatrične stroke Manfred Walzl obtoženega spoznal za prištevnega, medtem ko ga je Peter Hofmann spoznal za neprištevnega. Zaradi nesoglasja so nato za mnenje povprašali še tretjega izvedenca stroke Jürgena Müllerja, ki je potrdil oceno Hofmanna, da je obtoženi neprišteven. Sojenje je trajalo devet dni, odvetnica voznika pa je po izreku sodbe že napovedala pritožbo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice