Višje sodišče bo v 30 dneh izdalo pisno sodbo.

Na mariborskem višjem sodišču je danes potekala pritožbena obravnava zoper Jožefa Juriča, ki ga je tamkajšnje okrožno sodišče novembra lani v ponovljenem sojenju še drugič obsodilo na 20 let zapora za umor, ki naj bi ga zagrešil decembra 2017 na svojem domu v Kettejevi ulici, ko je z nožem smrtno zabodel 45-letnega Zdravka Nadiževca. Višje sodišče bo v 30 dneh izdalo pisno sodbo.

Kot je po obravnavi za STA povedala Juričeva zagovornica Tanja Kompara, so senatu višjega sodišču na kratko predstavili obtožbo in dosedanji potek postopka, obramba pa je predstavila svoje razloge za vložitev pritožbe.

Med drugim je senatu, ki mu je predsedovala sodnica Barbara Nerat, očitala več različnih kršitev, od tega, da sodišče ni imenovalo novega patologa in izvedenca forenzične stroke, prav tako ni zaslišalo kriminalistov, ki so preučevali sledi na kraju zločina, potem ko izvedenka Nacionalnega forenzičnega laboratorija ni mogla določiti niti izvora niti starosti krvi.

Spomnimo. 75-letnega Juriča, ki je bil osumljen, da je 18. decembra na zahrbten način umoril 45-letnega Nadiževca, je sodni senat okrožnega sodišča že aprila lani spoznal za krivega. A višji sodniki so že takrat na pritožbo obrambe, ki jo je prevzela odvetnica Kompara, sklenili, da izrek sodbe zoper 75-letnika ni bil razumljiv, zato so sojenje razveljavili.

Jurič je tako na prvem kot na ponovljenem sojenju ves čas zanikal krivdo, skupaj z odvetnico sta skušala zamajati obtožbe tožilke Aleksandre Kolarič in vnesti dvom tudi na način, da bi Nadiževca lahko zabodel celo nekdo tretji. Obramba je sicer menila najmanj to, da Jurič dejanja ni storil na zahrbten način, še več, da je v najslabšem primeru šlo za povzročitev hude telesne poškodbe na mah.

Kaj točno se je decembra predlani dogajalo v stanovanju obtoženega, ni videl nihče. Priče, ki so jih zaslišali na sojenju, so slišale vpitje, to je pa bilo tudi vse. Kaj je bil vzrok prepira, ni znano, domnevno je šlo za denar. Pokojnega je na dvorišču našla soseda, nekateri so tudi videli Juriča, da ga je odvlekel tja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice