V času tako prvega kot drugega vala epidemije koronavirusa je bilo zaznano povečano število primerov nasilja v družini. Sploh v drugem valu so številke ponekod zaskrbljujoče.

Na božični dan smo bili v Sloveniji priča grozljivemu dogodku, v katerem so tri osebe izgubile življenje. V družinskem sporu je izbruhnilo nasilje, 35-letnika pa ni nič ustavilo, da ne bi ubil svoje nekdanje partnerke in njenih staršev, nato pa je poskušal soditi še sebi.

Pa je nasilja v družini v času epidemije res več?

Preživljanje več časa doma lahko privede tudi do trenj med družinskimi člani

Na območju Policijske uprave Maribor so v letošnjem letu v prvem valu, to je od 16. marca do 30. maja 2020, obravnavali sto prekrškov z elementi nasilja v družini, v drugem valu, od 15. oktobra pa do 23. decembra, pa 81. 

V letu 2019, v primerljivem obdobju, je bilo v prvem primerjanem obdobju 81 prekrškov, v drugem pa 87, kar kaže nekoliko povečanje v prvem valu in primerljivo število v drugem valu.

»Oblike nasilja, ki ga doživljajo žrtve, so pogosto prepletene in se tudi v teh časih ne spreminjajo. Nasilje je tore tako psihično, fizično, spolno, ekonomsko ali pa gre za zanemarjanje. Najpogosteje so žrtve nasilja v družini osebe ženskega spola,« pojasnjujejo na mariborski policijski upravi.

Ukrepi za preprečevanje širjenja virusa covid-19 so sicer po besedah policije med drugim vplivali na to, da ljudje več časa preživijo doma, v krogu najožje družine, kar lahko privede tudi do trenj med družinskimi člani.

»Policija zato v tem času s preventivnimi ukrepi spodbuja strpnost, razumevanje in ničelno toleranco do nasilja, prav tako spodbuja vse, da ob zaznavi nasilja, to prijavijo policiji. Policija tudi v tem zahtevnem obdobju enako zavzeto obravnava prijave sumov storitev kaznivega dejanja nasilja v družini ter stori vse potrebno za zaščito žrtev in izvede zakonsko določene ukrepe zoper storilce,« dodajajo mariborski policisti.

Policijska uprava Murska Sobota: V drugem več nasilja kot v prvem valu

Policisti Policijske uprave Murska Sobota so v prvem valu epidemije, torej od 13. marca do 31. maja, obravnavali 18 primerov kaznivih dejanj nasilja v družini. 

»V drugem trenutnem valu epidemije, torej od 19. oktobra pa do danes, smo obravnavali 30 primerov tega kaznivega dejanja,« so nam povedali na Policijski upravi Murska Sobota. 

V primerjavi z enakim obdobjem lani, ko govorimo o prvem valu epidemije, je bilo teh kaznivih dejanj več, in sicer 27. Je pa situacija povsem drugačna v drugem valu epidemije, saj je bilo lani v enakem času »zgolj« štirinajst primerov družinskega nasilja. 

»Družinsko nasilje v času epidemije bistveno ne izstopa glede na način izvršitve in posledic od prejšnjih,« pa še dodajajo murskosoboški policisti. 

Kako se obravnava družinsko nasilje?

V primerih, ko policija dobi prijavo zaradi družinskega nasilja, sledi zbiranje obvestil.

»Opravimo razgovore z žrtvijo nasilja in pričami. Prav tako opravimo ogled kraja kaznivega dejanja, evidentiramo morebitne fizične poškodbe žrtve, zberemo čim več dokazov, tako materialnih kot drugih, za dokazovanje kaznivega dejanja. Zaključni dokument je podana kazenska ovadba zoper osumljenega na okrožno državno tožilstvo,« pojasnjujejo policisti.

Ob tem poudarjajo, da tako za družinsko nasilje, kot za ostale vrste nasilja, velja ničelna toleranca. Gre za problem družbe in odgovornost vseh, da se to kaznivo dejanje čim bolj izkorenini.

Decembra so o »posebej izstopajočih« primerih nasilja v družini poročali tudi iz Policijske uprave Celje. 

»Vsako nasilje v družini je nedopustno in skrajno zavržno dejanje. Na Policijski upravi Celje imamo do vsakega primera nasilja ničelno toleranco. Zoper vsakega storilca dosledno ukrepamo, hkrati pa storimo vse, da zaščitimo žrtve. Tudi v prihodnjem letu bomo tej problematiki namenjali posebno pozornost,« so decembra zapisali celjski policisti.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nasilje proti … (nepreverjen)

24ur /novice/crna-kronika/vandali-v-novem-mestu-so-se-lotili-stavbe-policije

Starejše novice