Mariborsko okrožno sodišče je oprostilo nekdanjega župana Andreja Fištravca in nekdanjega direktorja mestne uprave Marka Žulo obtožb o zlorabi položaja z domnevno spornima zaposlitvama.

Obtožnica je Andreja Fištravca in Marka Žulo bremenila, da sta v nasprotju s predpisi omogočila zaposlitev Igorja Petelina in Patricije Jankovič v letih 2013 in 2014. Ta naj bi delo opravljala drugje kot pa na delovnih mestih, za katera sta bila zaposlena.

Ob tem naj bi obtožena s sklenitvijo podjemne pogodbe Petelinu omogočila za 500 evrov višji mesečni dohodek.

Tožilka Katja Arnuš je za Fištravca in Žulo zahtevala pogojno obsodbo v višini enega leta in treh mesecev zaporne kazni v preizkusni dobi treh let.

Tožilka prepričana, da so očitana dejanja v celoti dokazana

V zaključni besedi je izrazila prepričanje, da so obema očitana dejanja v celoti dokazana. Nekdanji župan in direktor mestne uprave naj bi v času zmanjševanja obsega zaposlenih v javni upravi s predhodno zaposlitvijo izigrala tako Zakon o uravnoteženju javnih financ kot Zakon o delovnih razmerjih. S tem naj bi omenjenima zaposlenima priskrbela nepremoženjsko in tudi premoženjsko korist.

Obtožena sta vztrajala, da jima očitano dejanje ni dokazano in da sta bili zaposlitvi potrebni. Odvetnika obtoženih sta izpostavila, da je ob očitanem kaznivem dejanju nujen direktni naklep, česar pa pri teh zaposlitvah ni bilo.

»Sam se kot nepravnik tukaj ne znajdem. Zase vem, da sem v času, ko sem delal kot župan, potreboval dodatno pomoč. Kako je bilo to izpeljano, ni bilo v moji moči,« je pred izrekom sodbe povedal Fištravec, ki je mariborski občini županoval šest let.

Direktor mestne uprave na začetku Fištravčevega mandata Žula je povedal, da tako Petelina kot Jankoviče niti ni poznal in da je bila prioriteta v takratnem času spodbuda gospodarskih iniciativ v mestu. Poudaril je, da je delo direktorja mestne uprave opravljal vestno in da se rad spominja tistega časa ter si ga šteje za vrhunec svoje poklicne kariere.

Oprostilna sodba, tožilka napovedala pritožbo

Sodišče je sledilo njunemu zagovori. Sodnica Andreja Lukeš je v obrazložitvi navedla, da ni dokazov, da bi Fištravec in Žula storila očitana kazniva dejanja. Po njeni oceni sta oba delovala z željo po izboljšanju stanja na občini, ob tem pa spomnila, da oba zaposlena z zaposlitvama nista ničesar pridobila. Petelin je bil namreč pred prihodom na občino zaposlen v zasebnem podjetju in tam prejemal višjo plačo kot jo je na občini.

Z oprostilno sodbo tožilka ni zadovoljna in je že napovedala pritožbo na višje sodišče.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl (nepreverjen)

Bivsi zupan kustravec, najbolj posten clovek, hahahahahahahahahahahaha

Starejše novice