V Mariboru se je zaradi deaktivacije prve bombe pričela evakuacija prebivalcev.

V soboto so na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark in starih mariborskih zaporih, kjer gradijo trgovino Lidl, našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne. V neposredni bližini železniškega mostu med Mlinsko in Plinarniško ulico pa so v nedeljo popoldne odkrili še eno neeksplodirano ubojno sredstvo.

Danes ob 8. uri se je pričela evakuacija prebivalstva zaradi deaktivacije neeksplodirane letalske bombe v bližini Europarka. 

Evakuacija poteka od 8. ure dalje, zaprte so tudi ceste. Za vse, ki so morali zaradi tega začasno zapustiti svoje domove, so pripravili vse potrebno v Dvorani Tabor, a ljudje so, vsaj za zdaj tako kaže, večinoma na obiskih.

Na območju 300 metrov okoli nahajališča bombe je prepovedano gibanje ljudi in vozil, zaprte so ceste, ustavljen je železniški promet in prekinjena dobava plina. Europark je zaradi praznikov zaprt, v bližnjem Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so izpraznili del prostorov, obiski pa so povsod prepovedani.

Metod Dolinšek, sekretar Območnega združenja Rdečega križa Maribor, pojasnjuje, da je v Dvorani Tabor poskrbljeno za vse: »Tam bodo za njih na voljo napitki, ležišča, naša psihosocialna pomoč, če bo kdo potreboval, tudi naše ekipe prve pomoči.«

Danes bodo sirene približno ob 12. uri dve minuti opozarjale na pričetek deaktivacije bombe, prav tako bodo okoli 16. ure sirene 30 sekund opozarjale na konec deaktivacije oziroma možne nevarnosti.

V današnji evakuaciji je domove  moralo zapustiti manj okoli 80 ljudi, v drugi, nedeljski pa bi številka precej višja. V 300-metrskem pasu bo evakuiranih okoli 1000 ljudi, v 300- do 600-metrskem pasu pa bo okoli 2200 ljudi moralo upoštevati tako imenovani ukrep zaklanjanja.

Europark je zaradi praznika danes zaprt v vsakem primeru, v nedeljo pa bo moral Europark zapreti svoja vrata še zaradi deaktivacijo druge bombe.

Tudi na avtobusni postaji ne bo prometa. Od deaktivaciji bomb bodo sodelovale »vse sile, ki jih imamo v Mestni občini Maribor, preko civilne zaščite, pomagali bodo tudi prostovoljni gasilci,« je povedal Direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
srečko ima prečko (nepreverjen)

kaj pa jaz ki sem malar
gipsam stene na hodniku
in če bom nehal zaradi evakuacije
se lahko zgodi da se mi gips strdi
kaj naj naredim
ali mi lahko svetujete

Primer1 (nepreverjen)

domov si ga odnesi in ga daj v hladilnik,porabiš ga lahko še po treh dneh!

In reply to by srečko ima prečko (nepreverjen)

Jaz pa se dva (nepreverjen)

Jo bomo dali Malaniji, naj jo vrne tistemu svojemu indijancu.

sladoledar (nepreverjen)

to bo ejakuacija

Starejše novice