Mariborski kriminalisti so na novinarski konferenci pojasnili podrobnosti najdbe več kosov orožja ta vikend na mejnem prehodu Gruškovje. Bosanski državljan je tihotapil kar 36 bomb in več kosov strelnega orožja.

V soboto ob 16.22 so iz Hrvaške na Gruškovju vstopili bosanski državljani na avtobusu z danskimi registrskimi tablicami. Avtobus je svojo pot začel v Sarajevu, namenjen pa je bil na Švedsko. Med rentgensko kontrolo prtljage so policisti na meji odkrili večjo količino orožja, je pojasnil Andrej Kolbl.

V torbi 25-letnika so našli številna orožja in eksplozivna sredstva. 25-letnik je tihotapil kar 36 bomb, 35 jih je bilo m75, ena pa m52. V večini naj bi šlo za stare jugoslovanske bombe. Ob tem so odkrili še številne naboje, še dodatno odkritje pa je sledilo nekaj trenutkov po pregledu. 25-letnik je namreč pred avtobusom pustil torbe, vozniki avtobusa pa so te odvrgli v koš. Policisti so tam našli strelne naboje.

Je šlo za tihotapljenje orožja teroristom?

Državljanu Bosne in Hercegovine je bila odvzeta prostost, s kazensko ovadbo pa so ga včeraj privedli k državnemu preiskovalnemu sodniku na Ptuju, ki je zanj odredil pripor. Robi Ribič z Generalne policijske uprave je poudaril da ti zasegi orožja in eksploziva kažejo, da je naša policija visoko usposobljena pri prepoznavanju teh kaznivih dejanj. Tranzit orožja, ki prihaja z Balkana v preostalo Evropo, namreč poteka skozi Slovenijo.

V akcijo so bili vključeni tudi varnostni organi Hrvaške, Švedske, Danske in Bosne in Hercegovine. Tako tihotapljenje je možno tudi za spodbujanje terorističnih organizacij. Za zdaj kriminalisti o tem še ne morejo govoriti, a tudi to, da bi lahko šlo za terorizem, ni izključeno.

Kriminalisti za zdaj še nimajo konkretnih podatkov o tem, če je osumljenec tudi na katerem izmed seznamov potencialnih teroristov. 

Bombe skrival v steklenicah s stopljeno čokolado

Točna destinacija, kam naj bi bilo orožje namenjeno, še ni znano, znano je le, da je bil avtobus namenjen na Švedsko. Eksplozivna sredstva so bila skrita v stekleničkah in plastičnih posodah, s stopljeno čokolado. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice