Slovenski in madžarski policisti so s skupnimi močmi razbili organizirano mednarodno kriminalno združbo, ki je tihotapila 730 kilogramov heroina.

Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije so v sodelovanju s policijo v pristanišču Luka Koper oktobra odkrili kontejner, v katerem je bilo neverjetnih 730 kilogramov heroina. Pošiljka je bila namenjena madžarskemu podjetju v Budimpešti. 

Glede na ceno heroina na ilegalnem slovenskem tržišču, policisti ocenjujejo, da bi bili zaslužki enormni.

Z veleprodajo oziroma, če bi heroin prodali dilerjem, bi lahko zaslužili med 10 in 15 milijonov evrov, v primeru ulične prodaje, se pravi prodaje neposredno strankam, pa bi zaslužili tudi med 65 in 87 milijonov evrov.

Iz Irana preko Slovenije do Madžarske

Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije so v pristanišču Koper na podlagi analize tveganja kot rizično ocenili pošiljko s 437 rolami polietilenske folije v skupni teži dobrih 21.530 kilogramov, ki je prispela v kontejnerju. Pot zabojnika naj bi bila: Združeni Arabski Emirati – Egipt – Slovenija. Zabojnik je bil v Egiptu pretovorjen na ladjo, ki je prispela v pristanišče Koper.  

Zabojnik s pošiljko so skenirali z rentgenom. Ob analizi slike skeniranja je bil ugotovljen sum na možne nepravilnosti, zato je bila odrejena še dodatna dokumentarna kontrola pošiljke.

Po pridobljenih dodatnih listinah je bilo ugotovljeno, da je pošiljka dejansko prispela iz Irana, prejemnik pa je podjetje iz Madžarske.

Heroin skrili v role folij

Pri fizičnem pregledu blaga je sodeloval tudi vodnik s službenim psom za odkrivanje prepovedanih drog. Službeni pes je nakazal možnost, da se v zabojniku nahajajo prepovedane droge. Podrobna fizična preiskava je pokazala, da nekatere role folije po teži odstopajo od ostalih.

Po pregledu ene od teh rol je bilo ugotovljeno, da se v njeni notranjosti nahajajo zavojčki z neznano snovjo. Preliminarni test za droge je nakazal na sum, da gre za prisotnost prepovedane droge heroin. Uslužbenci Fursa so prekinili nadaljnje aktivnosti in obvestili pristojno Policijsko upravo Koper, ki je prevzela in vodila nadaljnje aktivnosti. Nadaljnji postopek so prevzeli koprski kriminalisti, ki so v sodelovanju z delavci Fursa opravili detajlni ogled kraja kaznivega dejanja.

Pri kriminalističnem ogledu vsebine ladijskega zabojnika so ugotovili, da je v njem 437 kolutov s PVC folijo, 42 od teh kolutov pa je odstopalo po teži. Pri detajlnejšem pregledu so kriminalisti odkrili, da je v njih skritih 1421 zavojev s prepovedano drogo heroin. Skupna teža zavojev s prepovedano drogo heroin je bila 729,986 kilogramov. 

S pregledom dokumentacije spornega ladijskega zabojnika, zbiranjem obvestil in drugimi aktivnostmi policije in Finančne uprave Republike Slovenije je bilo ugotovljeno, da je organizirana kriminalna združba iz Madžarske organizirala prevoz ladijskega zabojnika – iz Irana preko Združenih Arabskih Emiratov oziroma Dubaja v pristanišče Koper, kamor je z ladjo prispel konec oktobra.

Pošiljka kontejnerja je bila namenjena madžarskemu podjetju iz Budimpešte.  

Madžarski policisti že preiskovali znane osumljence

Na podlagi ugotovitev, da so storilci kaznivega dejanja trgovine s prepovedanimi drogami iz Madžarske, je bila informacija o prestreženem tovoru heroina posredovana madžarskim varnostnim organom z zaprosilom, da identificirajo dejanskega prejemnika prepovedane droge.

Od njih so policisti prejeli povratno informacijo, da na njihovem ozemlju že izvajajo kriminalistično preiskavo zoper znane osumljence, ki so pričakovali prihod večje količine prepovedanih drog.

Tihorapcem nastavili past

Policisti so se odločili za tako imenovano »nadzorovano pošiljko« na relaciji Koper – Budimpešta, kamor je bil sporni ladijski zabojnik namenjen.

Na podlagi ustreznih dovoljenj koprskega okrožnega državnega tožilstva je bila celotna količina prepovedane droge zasežena, v nadaljevanju pa ladijski zabojnik zapečaten, še prej pa vanj vstavljenih 134 zavojev s prepovedano drogo heroin, skupno 69,646 kilogramov teže heroina, skritih v kolutih s PVC folijo.

Tudi čez naše kraje do končnega cilja

Na podlagi odobrenih prikritih preiskovalnih ukrepov so policisti ugotovili, da je ladijski zabojnik prevzel prevoznik iz Madžarske, ki ga je odpeljal preko Slovenije na Madžarsko.

Sporni ladijski zabojnik je bil od trenutka odvoza iz Luke Koper pa vse do prestopa državne meje v Madžarsko pod stalnim nadzorom slovenskih kriminalističnih enot. Za tem so spremljanje prevzeli madžarski varnostni organi.

Največji zaseg heroina v Sloveniji

V tem primeru gre za količinsko največji zaseg heroina na ozemlju Slovenije od njene osamosvojitve. 
Analize zaseženega heroina v so pokazale, da je zasežena heroinska mešanica vsebovala približno 70 odstotkov heroina. Povprečna čistost heroina za ulično preprodajo znaša približno 12 odstotkov.

To pomeni, da bi iz enega kilograma zaseženega visoko kvalitetnega heroina z redčenjem oziroma povečanjem volumna s primesmi, pridobili lahko tudi do šest kilogramov heroina.

Trenutna cena za kilogram heroina na slovenskem ilegalnem se giblje med 15.000 in 20.000 evrov, gram heroina v ulični prodaji pa se giblje med 20 do 40 evrov. Na podlagi navedenih cen heroina na slovenskem ilegalnem tržišču ocenjujemo, da bi si storilci s grosistično prodajo lahko pridobili med 10 in 15 milijonov evrov, v primeru ulične prodaje pa tudi med 65 in 87 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

V Sloveniji je storilec kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami lahko sankcioniran s kaznijo zapora v trajanju od enega do deset let, v primeru storitve kaznivega dejanja v hudodelski združbi pa s kaznijo zapora od pet do petnajst let.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice