Andrej Šiško, vodja samooklicane Štajerske varde, je od lanske jeseni v priporu, nekdanji član podmladka SDS Matej Lesjak pa se brani s prostosti. Pred sodiščem se je zbralo tudi nekaj privržencev Šiška.

Na mariborskem sodišču se je začelo sojenje Andreju Šišku in Mateju Lesjaku glede očitkov, da naj bi ščuvala k nasilni spremembi ustavne ureditve. Samooklicani vodja Štajerske varde je s svojo druščino močno razburkal slovensko javnost. Zaradi delovanja Štajerske varde in sumov ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve je že od 12. septembra v priporu.

Zagovarjata se kot nedolžna

Mariborsko tožilstvo je v začetku decembra zoper oba osumljena vložilo obtožnico, ta pa je prejšnji mesec postala pravnomočna. Na okrožnem sodišču se je tako danes ob 11.30 začel predobravnavni narok zoper Šiška in Lesjaka zaradi obtožb o ščuvanju k nasilni spremembi ustavne ureditve. Lesjak je že pred začetkom naroka pred sodiščem povedal, da se bo zagovarjal kot nedolžen.

Tudi Šiško je vse očitke iz obtožnice zavrnil z besedami, da je prav on edini v Sloveniji, ki je javno pozval k ohranitvi ustave, zato tega, kar mu očita tožilstvo nikoli ni storil, niti nikoli ni imel takšnega namena. Tožilcu Tilenu Iviču se je zahvalil, da bo na sojenju dobil priložnost pojasniti, kako in zakaj je prišlo do njegove provokacije.

Zagovore bosta oba podala 6. marca, sodnica Vanja Verdel Kokol pa je že razpisala deset narokov. Okoli 30 predlaganim pričam s strani tožilstva sta na seznam zahtev obrambe dodala tudi zaslišanje predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Marjana Šarca, nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika opozicijske SDS Janeza Janšo.

Šiška zastopa Lucija Šikovec Ušaj, Lesjakov zagovornik pa je Mihael Jenčič. »Obtožba je neresna in ne more obstati, mi pa strokovno predstavlja velik izziv. Razen omenjenih gospodov mi drugih prič nimamo, saj ne moremo dokazovati ničesar, saj se nam ničesar konkretnega niti ne očita. Kako se lahko lotiš državnega udara s tem, da zbereš 50 ljudi v letih, ki hodijo po gozdu z air soft orožjem,« je po naroku povedala Ušajeva.

Spomnimo ...

Vrhovno sodišče je v začetku novembra zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti Šiškove obrambe v zvezi s sklepom o odredbi pripora. S to odločitvijo so sprejeli presojo nižjih sodišč, da je podan utemeljen sum, da je Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival k ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe.

»Štajerska varda ni paravojaška enota, je obrambna skupina prostovoljcev za varovanje slovenskih državljanov. Na postroju ni bilo pravega orožja (imeli so air soft replike). Andrej Šiško je naredil 'performance' in zdaj je v priporu, kot politični zapornik že več kot štiri mesece,« je nedavno v sporočilu za javnost zapisala Anica Bidar, sopredsednica gibanja Zedinjena Slovenija.

Junija 2017 naj bi privrženci Šiška ustanovili Deželo Štajersko, ki jo dojemajo kot »vzporeden pravni sistem, štajersko pravdo, ki nima neposredne povezave z Republiko Slovenijo, ni pa v nasprotju z njenim pravnim redom«.

Da oblikovanje oboroženih skupin, kot je Štajerska varda, ni nedolžno, saj je ekstremizma pri nas vse več, so v nastopih za medije opozorili tudi strokovnjaki za varnostne vede. Posnetki usposabljanja paravojaške formacije so po njihovem mnenju samo nadaljevanje razmer, ki so pri nas ob pomoči družbenih omrežij postale sprejemljive.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

Zelo zanimivo vprašanje mu je bilo zastavljeno. S čim se preživlja? Odgovor je z "ojezo"; sedaj ko je (sem) v zaporu ga (me) preživljajo davkoplačevalci!

Morilectito (nepreverjen)

Komunisticni drek v sloveniji-gotofi ste-zdaj klicite v beograd in lizite komunajzersko rit morilcu titotu.raus

a tak (nepreverjen)

kaj ti si še vedno v jugoslaviji? ni je več :)

In reply to by Morilectito (nepreverjen)

Starejše novice