Med domačini je strah, okoliške občine pa so že predlagale izredni odstrel medveda.

V soboto zjutraj je na pobočju Pece, na meji med občinama Mežica in Črna na Koroškem medved pokončal sedem ovac in dva jagnjeta. »Na enem hektarju so ležale poklane ... Ko vidiš raztrgano ovco, nimaš besed, ti vzame sapo, te kar pri srcu stisne in kar malo naokoli pogledaš po grmovju, če bo kaj prilezlo ven iz njega,« nam zaupa Andrej Štajner iz Kmetije Pušnik, ki je skupaj s svojim tastom preostale prestrašene ovce komajda zbral in preselil v dolino.

Potem ko je lastnik 150-glave črede ovac s Kmetije Pušnik v sredo na pašo na visokogorski pašnik nagnal vso čredo, je danes ta iz varnostnih razlogov ponovno v domačem okolju. Medved naj bi se najverjetneje umaknil, a kljub vsemu strah med domačini ostaja.

Njihove ovce je medved napadel že pred štirimi leti. Kar deset jih je poklal tedaj. Pred tem je bil 30 let mir, pravijo, zdaj pa medvede videvamo vse pogosteje, nam zaupa Alojz Peršak: »Preveč jih je, medved išče svoj življenjski prostor in ga najde. On samo bije boj za preživetje, tako kot mi ali pa vsaka stvar. Samo boj za preživetje. Medved ni nič kriv.«

A prav zato se v teh slikovitih krajih, ki jih obiskujejo številni pohodniki, bojijo srečanja s to zverjo. Šlo naj bi namreč za večjega odraslega medveda. 

»Pohodniki hodijo vsepovsod, hodijo po planinskih poteh, po gorah, kjer se medved tudi giblje in se dejansko bojimo predvsem za življenje ljudi,« priznava županja občine Črna na Koroškem Romana Lesjak

Skupaj z okoliškimi občinami so že predlagali izredni odstrel. Bojijo se, da bi se medved približal hišam. A preplah je po mnenju zavoda za gozdove odveč. »Medved je prisoten in ni konfliktna vrsta. V določenih primeri, ko pa mu ljudje dovolimo, pa lahko naredi tudi kak škodni dogodek,« pojasnjuje Zdravko Miklašič, vodja odseka za gozdne živali in lovstvo, Zavod za gozdove Slovenije OE Slovenj Gradec.

Ali je medved še vedno na Peci, z gotovostjo ne morejo trditi. A ovce Kmetije Pušnik bodo ostale v dolini.

Foto: Osebni arhiv Kmetije Pušnik

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice