Zjutraj so v Ljutomeru še vedno brez odgovorov glede analiz, mobilni laboratorij medtem stoji na razstavi na Bogatajevih dnevih v Murski Soboti.

S požarom, v katerem je zgorelo celotno skladišče podjetja na Ulici Rada Pušenjaka v Ljutomeru, se je sinoči borilo kar 300 gasilcev iz 30 gasilskih društev iz osmih gasilskih zvez.

Zagorelo je v skladišču podjetja Eko Plastkom, ki se ukvarja s predelavo odpadnih sveč in zbiranjem ostalih odpadnih materialov. Halo je sicer nekoč uporabljalo mizarsko podjetje. Ogenj, ki je zajel stavbo, v kateri so se nahajale odpadne sveče, plastika in parafin, je halo dolgo 80 metrov ter široko 25 metrov popolnoma uničil.

Iz stavbe se še vedno vije dim

Mnogi gasilci so po nočnem, tudi 12-urnem boju z zublji povsem izčrpani. Toda njihovo delo še ni končano, saj se trenutno iz poslopja še vedno vije dim, zato so se zdaj lotili še posipavanja s peskom.

Požar je bilo sicer moč videti daleč naokrog, tako z Goričkega kot tudi iz Lendave in Lenarta.

V času požara je bilo v Ljutomeru zaznati izrazit, neprijeten vonj po parafinu in drugih vnetljivih snoveh, čez neznosen smrad pa so se pritoževali tudi številni prebivalcih drugih krajev po Pomurju, med drugim v Murski Soboti. Obupne vonjave pa se še zdaj niso polegle.

Prebivalci močno zaskrbljeni, meritev še niso opravili

Večjega onesnaženja sicer naj ne bi bilo, a vodja Civilne zaščite Ljutomer Branko Novak okoliške prebivalce vendarle poziva, naj so pozorni na temeljito spiranje zelenjave, naj ne prezračujejo stanovanj, naj zapirajo okna in vrata in se zadržujejo v zaprtih prostorih. Okoliški prebivalci so seveda močno zaskrbljeni.

Kar zadeva konkretne ukrepe pristojnih služb na področju varnosti in onesnaženosti okolja pa stvari ostajajo nejasne, saj meritve onesnaženosti zraka zaenkrat še niso bile opravljene.

Kot pojasnjuje Novak, so za analize oziroma meritve že včeraj zaprosili, a so se v pristojnih službah odzvali šele pred kratkim, več ur pozneje.

Po najnovejših informacijah naj bi preiskovalci že prispeli na kraj dogodka, a se ne morejo odpraviti v notranjost poslopja, saj čakajo, da se poleže dim.

Več mobilnih laboratorijev je sicer prav ta trenutek postavljenih na ogled na Bogatajevih dnevih zaščite in reševanja v Murski Soboti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice