Uslužbenci Finančne uprave RS so v razmaku dveh tednov že drugič zasegli zaščitene mrtve ptiče, ki so jih tihotapili preko Slovenije.

Uslužbenci mobilnega oddelka Koper so pri izvajanju finančnega nadzora v soboto, 20. oktobra, na območju Fernetičev zaustavili kombinirano vozilo bolgarskih registrskih oznak, ki ga je vozil romunski državljan. Pri pregledu tovornega dela vozila so odkrili dve kartonski škatli, v katerih se je nahajalo 700 mrtvih ptic.

Agencija RS za okolje je potrdila, da gre za zaščiteno živalsko vrsto, in sicer za poljskega škrjanca (alauda arveniso). Kršitelj je bil zaradi suma storitve kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalskimi vrstami predan policiji, ki je tudi zasegla blago.

Tihotapljenje preko Slovenije

To je bil že drugi primer v oktobru. V začetku meseca so namreč cariniki ujeli Romuna, ki je v Italijo tihotapil kar 1349 zamrznjenih ptic 13 različnih zavarovanih vrst. V Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije ugotavljajo, da se je število zaznanih primerov od leta 2013, ko Slovenija ni več zunanja meja EU, sicer zmanjšalo, a je to posledica predvsem neizvajanja carinskega nadzora na mejah. Tako Slovenija ostaja tranzitna država za ptice, ulovjene tako na območju vzhodne kot tudi jugovzhodne Evrope.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice