Neeksplodirana letalska bomba bi lahko imela tragične posledice za najditelja. Njeno uničenje bo ena najzahtevnejših intervencij v zgodovini Slovenije, evakuiranih bo 400 okoliških prebivalcev.

Na današnji tiskovni konferenci so pristojni razkrili več informacij glede včerajšnjega odkritja neeksplodirane ameriške letalske bombe v bližini vurberškega gradu. Zaradi 250 kilogramov težke bombe, ki jo je odkril občan, so zaprli širše območje vurberškega gradu, prav tako pa so že včeraj evakuirali prav družino, ki je bombo odkrila.

Sredstvo je zelo nevarno, njeno uničenje pa bo zelo kompleksno. Po besedah Igorja Boha bo šlo za eno najbolj zahtevnih intervencij v zgodovini Slovenije.

Domačin s sinom iskal zaklad, naletel na bombo

V torek zgodaj popoldne je v bližini gradu Vurberk 41-letni domačin s sinom iskal zaklad. Namesto zaklada sta naletela na bombo. Slednjo je 41-letnik dvignil kar z dvigalko za avto, da bi jo imela doma za okras.

Izkazalo se je, da gre za zelo nevarno neeksplodirano ameriško letalsko bombo, domačin pa je imel veliko srečo, da se ni aktivirala. Prav vsak tresljaj lahko namreč povzroči eksplozijo te bombe, podobna eksplozija pa je v Nemčiji terjala tri smrtne žrtve in 13 ranjenih.

Uničenje bo ena najbolj zahtevnih intervencij v zgodovini Slovenije

Kot je na današnji tiskovni konferenci povedal Igor Boh, predstavnik enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi iz Ljubljane, je sredstvo zelo nevarno, uničenje pa bo zelo kompleksno. 

Bomba se nahaja okoli 30 metrov od hiše najditelja, ki je v bližini gradu Vurberk. V sami bombi je kemični mehanizem, ki lahko pripelje do sprememb, ki imajo za posledico eksplozijo.

Potrebna izselitev vseh okoliških prebivalcev, nesreče niso redke

Uničenje bombe, bo po vsej verjetnosti potekalo v začetku prihodnjega tedna. Do tedaj pa morajo biti vzpostavljeni vsi varnostni ukrepi, med katerimi je tudi izselitev vseh okoliških prebivalcev v radiju enega kilometra iz območja uničenja. »Nesreče strokovnjakov v tujini pri uničenju takih bomb niso redke. Uničenje bo trajalo 5, 6 ur, glavna nevarnost pa se bo pričela, ko bomo pristopili k sredstvu in začeli z delom. A sejati strah ni potrebno,« je še zbranim povedal Boh.

Policija: Sum kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti

Simon Belšak, pomočnik komandirja Policijske postaje Maribor I, je povedal, da policija zbira obvestila v smeri suma kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Občanovo premikanje bombe bi namreč lahko pripeljalo do tragedije. Sicer pa je občan naknadno sam obvestil policijo o odkritju.

Začasna evakuacija 400 ljudi, panika ni potrebna

Pred začetkom in za čas uničenja bombe bo potrebna evakuacija. Kot je povedal Bojan Turčin, poveljnik Civilne zaščite Občine Duplek, trenutno potekajo priprave na evakuacijo, v kateri bodo morali izseliti 400 ljudi.

Poudaril je še, da nevarnosti za ljudi ni in da panika ni potrebna.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice