Na deponiji odpadnega materiala v naselju Bezena v občini Ruše je zagorelo zgodaj zjutraj. Zaradi gostega dima so prebivalce v dolini reke Drave med Rušami in Mariborom obveščali, naj zaprejo okna in ne zračijo stanovanj.

Gost dim, ki se je ob prvih jutranjih žarkih valil čez Ruše vse do Maribora, je pošteno prestrašil domačine. Požar je izbruhnil na odlagališču nenevarnih odpadkov Halda Ruše, kjer so skladiščili 15.000 ton mletih industrijskih odpadkov. Požar je bil dopoldne pogašen, požarna straža pa čez dan še vedno ostaja na pogorišču. Izvajajo tudi sanacijo.

»Naleteli smo na popolnoma razvit požar, površinski. Glede na to, da je to deponija, smo vedeli, da se srečujemo z nekimi odpadki, ali so nevarni ali ne, še nismo vedeli,« jutranji prizor opisuje vodja intervencije iz Gasilske zveze Ruše Damjan Šteger.

Po dolgih štirih urah boja je bil požar stisnjen v kot. Da je šlo za zahtevno intervencijo, je bilo jasno vsem, ki so videli gost, črn dim. Domačine, predvsem tiste, ki imajo v bližini vrtove, zato skrbijo posledice, pove županja občine Ruše Urška Repolusk, ki si je dopoldne ogledala kraj požara: »Občani so seveda zaskrbljeni, sprašujejo, če smejo jesti solato, če je varno.«

Poziv prebivalcem glede zapiranja oken preklican

Navodila so upoštevali. Okna so ostala zaprta, zelenjavo iz vrtov bodo morali temeljito oprati ali preventivno zavreči. 

Lastnik družbe Halda pred kamero ni želel govoriti, a zagotavlja, da ima vsa potrebna dovoljenja za skladiščenje nenevarnih industrijskih odpadkov. Zgorelo je približno 40 ton od približno 15.000 ton odpadkov, ki so odloženi tukaj. Po prvih informacijah naj bi šlo za gume, a to se je izkazalo za napačno. 

»To so mlinske smeti. Lastnik deponije nam je povedal, da so to, tisti odpadki, ki ne morejo v sežigalnico, se pravi, da jih je treba nekje deponirati in tu jih deponirajo, je pa to odpad, ki nastane pri recikliranju vozil,« je pojasnil vodja intervencije.

Tveganj za okolje ali ljudi ni, vzrok za požar ni znan

»Zadovoljen sem, da ni prišlo do nekih poškodb posredovalcih oziroma gasilcih. Voha se plastika, ampak po zagotovilih ni tveganja za prebivalstvo,« je na pogorišču dejal Darko But, generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje in namestnik poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije.

Požar je gasilo 51 gasilcev s petnajstimi vozili iz Gasilske zveze Ruše. Po ocenah policije premoženjska škoda ni nastala. Nadaljnje analize morebitnih vplivov na okolje opravljata Nacionalni inštitut za javno zdravje in Nacionalni laboratorij za okolje in hrano. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Eko terorizem (nepreverjen)

Gume in deponija so rdeča nit Rušanov zadnjih nekaj let in vedno so odgovorni zagotavljali varnost in blablabla. Nekoga bi bilo treba za noge obesiti in ga pustiti viseti .

Starejše novice