Le trenutek je ločil zabavo študentov od hude nesreče. Med tekmovanjem prišlo do zadušitve s prekmursko gibanico ...

V mariborskem Štuku je minuli torek potekala tradicionalna prireditev Prekmurska gibanica. V sklopu prireditve je letos potekalo tudi nagradno tekmovanje, kdo hitreje poje gibanico, ki pa se je za eno od tekmovalk skoraj končalo tragično.

Po informacijah Mariborinfo se je mlada študentka iz Prekmurja med tekmovanjem začela dušiti, ni mogla do zraka in je padla v nezavest.

Prisotni na prireditvi so ji nudili prvo pomoč in tudi poklicali reševalce, ki so študentko oživljali več kot pol ure. 

Po neuradnih informacijah, ki smo jih pridobili v uredništvu, je zdravstveno stanje študentke resno

Kot nam je v telefonskem pogovoru potrdil Miran Šadl iz Policijske uprave Maribor, so bili možje v modrem obveščeni o nesrečnem dogodku in so na prizorišču nesreče pri oživljanju celo priskočili na pomoč. Tuja krivda je po besedah Policijske uprave Maribor izključena, o ugotovitvah pa bodo obvestili tožilstvo.

Odziv organizatorja prireditve Kluba prekmurskih študentov še čakamo. UKC Maribor informacije ne potrjuje, ne zanika. 

Aspiracija tujkov je lahko življenjsko nevarna

Pri aspiraciji tujkov gre večinoma za aspiracijo hrane, zlasti trdih delov, ki se ne morejo absorbirati. Zapora dihalne poti je lahko delna ali popolna oziroma življenjsko nevarna.

Zapora dihalne poti s tujkom je redek, vendar dramatičen zaplet, ki lahko ima brez takojšnjega ukrepanja zelo hude posledice. Zgodnje prepoznavanje zapore dihalne poti s tujkom je ključno za uspešno ukrepanje.

V literaturi pa so opisani posamezni izjemni primeri, kot je recimo aspiracija svinčnika. Otroke najbolj ogrožajo zadušitve s hrano, zadušitve z drobnimi predmeti pa so pogostejše po prvem letu starosti, ko začne otrok intenzivneje raziskovati okolico. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
franjo. (nepreverjen)

Zakaj takšno tekmovanje?

Starejše novice