Je umorov na območju štajerske prestolnice res vse več, ali se o njih le več govori? Preverili smo in zbrali šest najodmevnejših umorov na območju Maribora in okolice.

Nedavno je Maribor pretresel umor 57-letnika, ki ga je z nožem v njegovem stanovanju umoril 31-letni pivski prijatelj. Na prizorišču tragedije so sosedje zmajevali z glavo in se retorično spraševali, kaj se v zadnjih letih dogaja v glavah ljudi, da vse večkrat dvignejo roko nad sočlovekom. Pa je umorov res več ali so samo odmevnejši, kot so bili pred leti? Preverili smo. 

Območje Maribora je po statistikah v preteklih letih veljalo za območje, kjer se zgodi največ umorov in ubojev, v zadnjem času pa policisti opažajo padec tovrstnih kaznivih dejanj. Kot je za Mariborinfo povedal tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl so umori in uboji v ogromnem upadu. V letošnjem letu so do sedaj policisti na področju Policijske uprave Maribor obravnavali dva umora in en poskus umora. Lani pa en umor in sedem poskusov umora. 

A tako grozoviti zločini nad človeškimi življenji praviloma vedno razburijo ljudi, predvsem pa se vedno znova ugiba o motivih ljudi, ki so posegli po morilskem orožju in nekomu vzeli življenje. Sinovi očetom, očetje hčeram. Zbrali smo šest najbolj odmevnih umorov v Mariboru in okolici v zadnjih nekaj letih.

Dvojni umor in samomor

Maribor je oktobra leta 2013 pretresel dvojni umor in samomor, ki se je zgodil v pisarni gradbenega podjetja na Aljaževi ulici. 56-letnik, nekdanji zaposleni, je prišel po plačilo v pisarno prav tako 56-letnega direktorja podjetja, zraven pa je bil prisoten še 29-letni direktorjev sin. Med njimi je prišlo do prepira, 56-letnik je odšel po pištolo in v nadaljevanju pogovora umoril 56-letnega delodajalca in njegovega sina, zatem pa je sodil še sebi. Da je šlo za načrtovano dejanje je pokazalo tudi to, da je pred tem morilec napisal svojo oporoko.

Oče pred božičnim večerom s kladivom umoril hčerkici

Dan pred božičnim večerom leta 2003 je Mariborčanom zagrenil srhljiv zločin v družinskem krogu. V navalu besa in nasilja je 60-letni oče z gospodinjskim kladivom ubil svoji devet in enajst let stari hčerkici in povrhu na enak način pokončal še družinskega psa. Zatem je še s težkim steklenim pepelnikom hudo poškodoval tudi mater obeh deklic, ki se je vrnila iz službe. Neuspešno je poskusil soditi še sebi.

Kuhala žganje, nato s sekiro ubil očeta, si prerezal žile in poiskal pomoč

Na začetku novembra 2010,  je 49-letnik v Grajeni pri Ptuju v garaži s sekiro ubil svojega 80-letnega očeta. V popoldanskem času sta 49-letni sin in 80-letni oče v garaži v prizidku hiše kuhala žganje. Medtem je med njima prišlo do spora, v katerem je sin s sekiro ubil očeta. Po dejanju je mlajši moški poskušal storiti samomor, nato pa okrvavljen poiskal zdravstveno pomoč v Zdravstvenem domu Ptuj, kjer je umor očeta tudi priznal.

Leta 2003 umoril mater, 2014 še očeta

Gimnazijski maturant iz Zgornje Kungote je dvakrat zgrozil Slovenijo. Leta 2003 je umoril mati, a so takrat zanj ugotovili, da je bil v času umora neprišteven ter da je neozdravljiv shizofrenik. Zaradi tega mu je bil izrečen ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, ki ne more biti daljše od petih let. Nato pa je konec leta 2014 umoril še očeta. Obsojen je bil za umor na grozovit in zahrbten način in zaporno kazen 28 let.

19-letnik moril z japonskim mečem

Decembra leta 2007 je bil v jutranjih urah pred mariborsko diskoteko T-Club umorjen 28-letnik. V diskoteki se je sprl s skupino Ljubljančanov, nato pa so spor nadaljevali izven diskoteke. Skupina šestih moških starih od 19 do 22 let se je spravila na 28-letnika, eden izmed njih, takrat 19-letnik pa je iz avta vzel japonski meč katano in z njo do smrti zabodel 28-letnika iz Maribora. Za tem so morilec in njegovih pet pomagačev skušali prikriti obremenilne dokaze, s tem ko so meč skrili v gozd, oblačila pa zažgali.

Slikopleskarja grozovito umorili in odvrgli v gozd

Leta 2013 je v oktobrski noči 43-letnega slikopleskarja obiskala peterica, ker naj bi ta bil ljubimec partnerice enega izmed napadalcev. Nesrečnika so pretepli že na domu, nato pa ga zvlekli v avto in odpeljali v lokal v Rošnji, vasici na Dravskem polju. Tam so se nad njim grozljivo izživljali. Po dveh urah mučenja so ga še enkrat potisnili v avto in ga odpeljali na Pohorje ter ga odvrgli v gozd v bližini hotela Bellevue. Naslednje jutro je truplo našel gobar.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice